9-членният екипаж на заседналия кораб Vera Su е на кораба и евакуацията му не е започнала. Това заявиха на брифинг в защитената зона "Яйлата" от сформирания кризисен щаб към Община Каварна.

Главният директор на ГД "Аварийно-спасителна дейност" към Морска администрация-Варна Румен Николов обясни, че общината има готовност да създаде условия за битуване на брега и извършване на медицински прегледи на членовете на екипажа. За да се случи това обаче, е необходимо съгласието на корабособственика. След отправено запитване официалният отговор, който получили, е, че екипажът е в безопасност, изпълнява поставените му задачи и не е необходимо евакуирането му от Vera Su.

Николов отрече появилата се информация, че от снощи е започнала евакуация на екипажа. Предприети обаче са мерки, ако такава се наложи, тя да бъде бъде в рамките на 20-30 минути.

По негови думи на всеки два часа се води контакт с кораба, като в момента екипажът е подсигурен с храна и вода. Предвидени са баче мерки, както за спасяване на хората от брега, така по въздух с вертолет.

Николов посочи, че вторият аспект, по който е работи, е предотвратяване на екокатастрофа.

Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба, като разтоварването ще се извърши с плавателни средства. За целта обаче се очаква по-добро време.

Община Каварна обяви частично бедствено положение заради заседналия кораб

Община Каварна обяви частично бедствено положение заради заседналия кораб

То влиза в сила от днес и ще продължи 7 дни

Николов обясни, че се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията за претоварване на кораба.

Той подчерта, че при изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване, поради което се подготвят планове за укрепване на плавателния съд при изтеглянето му.

В идните дни ще бъде извършен още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и изтегляне на кораба.

Николов съобщи, че се водят разговори със специализирани фирми от световен щаб за провеждане на операцията, ако стане необходимо.

От своя страна кметът на Каварна Елена Балтаджиева заяви, че частичното бедствено положение в Яйлата е въведено заради лошото време и желанието на екипажа да се евакуира, както и с цел опазване на околната среда.

МОСВ на десетия ден: Защо Vera Su изобщо е допуснат в наши води?
Обновена

МОСВ на десетия ден: Защо Vera Su изобщо е допуснат в наши води?

Има европейска забрана да се превозва такъв товар в този вид

По нейни думи ораниченията да не се допускат цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба са заради хлъзгавата отсечка, която е опасна при такова време. Балтаджиева обаче подчерта, че не е изрично забранен достъпът на медиите.

"Много хора приеха случващото се като атракцион. Става една анархия - хора, движение на автомобили, ако се наложи да спасяваме някого, няма да можем", предупреди тя и настоя за въвеждане на пропускателен режим.

Миналата нощ е подготвена цялостната организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб VERA SU в местността Яйлата. "Действията са превантивни, държавата трябва да има предварителен план и модел на поведение, а не да се чака последния момент", коментира министър Алексиев. Състав от девет алпинисти и водолази са разработили два паралелни способа за евентуална евакуация - въжена линия тип "тролей" и обезопасителна мрежа.

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с изказа "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 16 септември еколози и местни надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море, поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Операцията по изтегляне не се очаква да продължи, разтоварването - ако времето позволи

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди незабавна операция.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради сериозна неадекватност по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.

На 30 септември Община Каварна обяви частично бедствено положение.