Автобус "Чавдар" на ямболската фирма "Ем Си Ай - Слави Славов" помете качващи се към връх "Бакаджик" хора за събора по случай Спасовден.

Броят на загиналите нараства, като по последна информация те вече са 16. Последният убит е намерен встрани от основната група загинали.

Жертвите са предимно възрастни хора над 60-годишни, като 11 от тях са жени, 4-ма мъже има и едно 16-годишно момче. Всички са от Ямбол и околните села.

Вече е установена самоличността на всички 16 загинали. Три от телата на жертвите не са били разпознати от близките им.

Някои от телата ще бъдат транспортирани в сливенската болница, тъй като ямболската болница няма достатъчно хладилни камери.

От Националния медицински координационен център потвърдиха, че по последни данни 16 души са загинали.

Часове наред жителите на Ямбол очакваха автобусът да бъде вдигнат в страх, че броят на жертвите може да нарасне.
Още...

Други 15 ранени са настанени в болницата в Ямбол. Трима от тях са с леки охлузвания и ще бъдат изписани още днес.
Противно на съобщеното по-рано днес, шофьорът на катастрофиралия автобус е сред тежко ранените и заедно с възрастна жена ще бъде транспортиран до Пирогов. (Вж подробности)

В здравното заведение ще бъдат оставени хоспитализирани 12 души, като 4-има от тях са с опасност за живота, посочиха от НМКЦ. Те са с черепно-мозъчни травми.

По-леко ранените са предимно с фрактури на крайниците.
Всички пострадали при инцидента край Ямбол са настанени в здравното заведение в града.

От НМКЦ бяха категорични, че спирачките на автобуса са блокирали при слизане надолу по склона.

Оказа се, че автобусът не е бил празени в него са пътували хора. Те са били 19. Първоначално от НМКЦ бяха категорични, че автобусът вече е оставил пътниците си от Дома за стари хора до хижата.

Очевидец на трагедията разказа, че заедно с други присъствали, са помагали на пътниците, като сред тях е имало и починала жена.

Кабинетът обяви национален траур. Президентът, премиерът и здравният министър пристигнаха в Ямбол
Още...

От МВР уточниха, че около 9.15 часа туристическият автобус "Чавдар" е превозвал пътници до храма "Св. Александър Невски" за ежегодното честване на Спасовден.

На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства (най - вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии.

Според МВР машината е била неизправна, макар че е минала преглед на 12 май. Регистрацията на автобуса е от 1989 г. (Още за автобуса)

От министерството на транспорта посочиха, че министър Петър Мутафчиев е разпоредил проверка по случая и изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" пътува за мястото на инцидента.
Уточнява се дали автобусът е преминал всички технически прегледи.

Водачът е 60-годишният Господин Господинов от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол, резултатите от нея ще бъдат готови по-късно. Той има категории "С" и "Е" от 1985 година.

Вероятната причина за инцидента е, че спирачките на автобуса са отказали. Пътят е планински със сравнително тясно пътно платно. Несъобразена скорост и влажна пътна настилка също са допринесли за инцидента

При спасителните работи е пострадал полицаят от РУ МВР-Тунджа Митко Димитров, той също е откаран към болница за оказване на медицинска помощ. Стана ясно, че той с риск за живота си е избутал от пътя на автобуса много хора.

Вероятната причина за инцидента е, че спирачките на автобуса са отказали. Пътят е планински със сравнително тясно пътно платно.
Несъобразена скорост и влажна пътна настилка също са допринесли за инцидента.

Болницата в Ямбол е отцепена от полицията. Там са откарани пострадалите при инцидента.
Около здравното заведение в града са се събрали много близки, роднини и приятели на пострадалите, за да разберат повече данни за състоянието им.
Болницата има капацитет да поеме всички пострадали, като има готовност да се търси съдействие от съседни общини.

На мястото на инцидента са полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на областната дирекция на МВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта.

От Бургас и Ямбол са изпратени кранове, които да изтеглят катастрофиралия автобус от местността Бакаджика.

Говорителят на МВР - Ямбол съобщиха, че днес следобед е бил задържан Слав Славов - собственик на фирмата, чийто автобус причини тежката катастрофа тази сутрин. От там посочиха още, че мъжът е задържан за 24 часа за изясняване обстоятелствата около трагичния инцидент.

Около 21:00 ч. автобусът е бил изтеглен и предстои да бъде откаран в гараж на фирма "Дичони", където ще се изяснява дали е преминал технически преглед и кога.

Парламентът почете с едноминутно мълчание трагедията край Ямбол.