В днешния ден на траур в България заради смъртта на 16 души, пометени от над 30-годишен автобус, чиито спирачки отказали, отново се разгоря дискусията за корупцията, която позволява разнебитени и лошо поддържани превозни средства да бъдат в движение, съобщава Франс прес.

Автобусът, българско производство, който премаза група пешеходци на планински път в югоизточната част на страната, е преминал през технически преглед на 12 май. Но началникът на пътна полиция Алекси Стратиев изрази съмнения за начина, по който прегледът е бил осъществен, отбелязва Франс прес.

Служител на пътната администрация заяви по националната телевизия, че данните от компютъра в бюрото за инспекция може би са били манипулирани, отбелязва АФП.

Повече от 700 гаража имат разрешение да извършват задължителен годишен преглед на превозните средства и шофьорите предпочитат да отидат там, за да избегнат по-щателен преглед от службите на пътна полиция.

"Отивам в някой гараж с над двайсетгодишната си кола, плащам и никой не я поглежда. Ако започнат да я преглеждат прекалено старателно, отивам на друго място", казва Павел Иванов, шофьор от София, цитиран от агенцията.

"Ако местата за преглед функционираха както трябва, над 30 процента от превозните средства ще бъдат спрени от движение", смята Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

България се превърна в автомобилното гробище на Източна Европа, цитира Франс прес публикация на в. "Стандарт", подчертавайки връзките на мафията от автомобилните среди със законодателите. Законодателството не поставя никакви пречки пред вноса на стари коли и не окуражва по какъвто и да било начин закупуването на нови, отбелязва АФП. Лесното закупуване на кола доведе до задръствания по улиците в градовете и замърсяване, тъй като по-голямата част от колите нямат катализатори.

Взимането на шофьорска книжка също може да бъде причислено към корупционните практики, които представляват още една опасност. Българската телевизия Би Ти Ви и в. "168 часа" показаха в анкета, че е възможно да получиш шофьорска книжка дори и без да караш шофьорски курсове, припомня АФП.