Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу управителя на фирмата-собственик на автобуса убиец Слави Славов за катастрофата край Ямбол.

Славов е обвинен за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Ако бъде призант за виновен може да получи до пет години затвор.

Собственикът на "Чавдара" е задържан за 72 часа на основание чл. 64, ал. 2 от НПК, с оглед довеждането му пред съда за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража", съобщиха от ямболската прокуратура.

Предстои повторен оглед и разглобяване на автобуса и назначаване на петорна съдебно-автотехническа експертиза за установяване на причините за пътнотранспортното произшествие и техническото състояние на автобуса.

Предстои и назначаване на съдебно-медицински експертизи за установяване характера на телесните увреждания на пострадалите при катастрофата лица, назначаване на техническа експертиза на иззетата компютърна конфигурация и извършване на процесуално-следствени действия с водача на МПС и другите пострадали лица, след като здравословното им състояние позволи.

По делото се извършват и процесуално-следствени действия, касаещи установяване начина на извършване на техническия преглед на автобуса и лицата, които са го извършили. В хода на разследването ще се установяват извършените нарушения и причинната им връзка с настъпилото ПТП. Разпитани са 16 очевидци.

Делото е взето на специален надзор и е под непрекъснато наблюдение на ВКП, като за хода на разследване се уведомява и Апелативна прокуратура - гр. Бургас.