В 5:20 часа тази сутрин във ВМА - София почина 17-ата жертва на катастрофата на връх „Бакаджик". 31-годишната Шенгюл Яшарова от Сливен беше най-тежко пострадалата при инцидента. Тя е почината от белодробна емболия.

Във втория ден на траур в Ямбол и района са насрочени погребенията на още 5 от жертвите на катастрофата в четвъртък, при която загинаха 16 души.

Състоянието на пострадалите при катастрофата край Ямбол, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов", е стабилно и без промяна.

На шофьора и на 50-годишна жена им предстои поредна среща с психолог.

От Университетска болница „Лозенец" съобщават, че състоянието на приетата пострадала при инцидента 53-годишна жена, която е транспортирана от Ямбол от екип на болницата, е стабилно, без промяна.

Пациентката е в реанимацията - тя е контактна, чувства се добре след извършените общо шест оперативни интервенции и следобед се очаква посещение от близките й.

Хоспитализираните болни в Хирургичното отделение и Отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ „Св. Пантелеймон"- Ямбол, се подобрява. Има леко подобрение и в състоянието на Р.П. - 83 г., хоспитализирана в ОАИЛ, но е с опасност за живота. За нея се полагат неимоверни усилия за спасяването и от екипа на Реанимация при болничното заведение.

„Денонощно наблюдаваме хората, които са били в автобуса по време на тежкия инцидент в лесопарк "Бакаджика". Сега всички са адекватни и комуникативни, но трудно преживяват видяното", каза д-р Звезделин Генов - невролог, изпълняващ длъжността директор на Дом стари хора в Ямбол.

Повечето от 14-те възрастни хора са преживели силен психогенен шок по време на катастрофата, някои са с леки наранявания, допълни д-р Генов, цитиран от БТА. За тях се грижат двама психолози, назначено им е и медикаментозно лечение.

Двама от домуващите са оставени за лечение в ямболската болница, като една 82- годишна жена е настанена в интензивно отделение с опасност за живота.

Припомняме, автобус "Чавдар" на ямболската фирма "Ем Си Ай - Слав Славов" помете качващи се към връх "Бакаджик" хора за събора по случай Спасовден малко след 9:20 ч. сутринта. 

На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства (най-вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии.

Жертвите са предимно възрастни хора над 60-годишни, като 11 от тях са жени, 4-ма мъже има и едно 16-годишно момче. Всички са от Ямбол и околните села.

Според МВР машината е била неизправна, макар че е минала преглед на 12 май. Регистрацията на автобуса е от 1989 г. Собственикът на фирмата, чийто автобус причини трагедията - Слави Славов, е задържан за 24 ч.