Основно отговорността трябва да се търси от собственика на автомобила.

Това е мнението на депутата и член на парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев, цитиран от БНР.

Той коментира трагичния случай с катастрофата край Ямбол, при която загинаха 17 души.  във връзка с въпроса за основната отговорност.

Йордан Мирчев поясни, че собственикът на автомобила е превозвач с лиценз от 2008 година, като той „въобще не е спазил Закона за автомобилните превози". 

Той посочи, че няма договор, няма пътна книжка, също и разрешение от ДАИ и "куп други нарушения".

С наредба на Министерството на транспорта до 1 януари 2007 година имаше ограничение във възрастта на автомобилите, които извършват превози, обясни още Мирчев и допълни, че след приемането на България в ЕС в директивите не е имало такова изискване.

Така се е наложило собствениците на автомобилите да упражняват контрол върху техническото състояние.

Припомняме, днес се очаква решението на прокуратурата за мярката на Слав Славов, собственикът на автобуса от трагедията край Ямбол.
В момента Славов е задържан за 72 часа и срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице.

Днес се очаква да се изясни и какво ще се случи с 61-годишният шофьор на автобуса Господин Господинов, който вече е изписан от "Пирогов". Досега официално не му е предявено обвинение.

Същевременно община Ямбол организира кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите и близките на загиналите.
Средства могат да се превеждат по сметката на общината и в дарителски кутии, които ще се поставят по време на проявите, посветени на Деня на града.