Стабилно е състоянието на четиримата тежко пострадали при катастрофата край Ямбол, които бяха превозени с линейки до ВМА, Болница "Лозенец" и "Пирогов" в София. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Настанените в "Пирогов" са без опасност за живота. Постъпилите снощи към 19.30 ч. - 51-годишният Г.Г. /шофьор на автобуса/ и 52-годишната И.С., са преминали веднага през всички рутинни изследвания, направена им е и томография на глава и шия. Двамата са с мозъчно сътресение, жената има и счупена лъчева кост на лявата ръка.

Пациентите са настанени в неврохирургичната клиника на "Пирогов". Прекарали са спокойно нощта. Те са стабилизирани, контактни и адекватни. Днес предстоят консултации с психолог.

Стабилно, но все още тежко е състоянието на 31-годишната Шенгюл Яшарова, която беше приета в Спешната помощ на ВМА. Пациентката е с тежка черепно-мозъчна травма и лицево-челюстна фрактура. След пристигането са й извършени пълен обем изследвания.

Днес пострадалата е настанена в Клиниката по анестезиология и реанимация на ВМА. Тя е на командно дишане в медикаментозно провокирана кома, но без опасност за живота и с нормални жизнени и сърдечни функции. Оперирана са счупванията по лицевата й кост.

В 3.00 часа през нощта в Спешна помощ на ВМА е докаран и раненият полицай Димитър Димитров. 52-годишният пациент е в стабилно състояние и е настанен в Клиниката по ортопедия и травматология с вътреставно счупване на лява подбедрица и лека травма на рамото. В момента го оперират.

В Университетска болница "Лозенец" е приета жена на 53 години, която е транспортирана от Ямбол от екип на болницата. Пострадалата е в стабилизирано състояние. Тази сутрин са й били направени три операции. Състоянието е стабилно, без опасност за живота.

Обобщената информация, предоставена от ръководството на МБАЛ "Св. Пантелеймон"- Ямбол, показва, че след инцидента вчера в местността "Бакаджик" от 9.35 часа до 11.10 часа през Спешно отделение на Ямбол са преминали 15 пострадали.

От тях са хоспитализирани 10 души, от които една пострадала от Нова Загора отказва хоспитализация. От останалите 9 пациента трима са хоспитализирани в ОАИЛ с тежки черепно-мозъчни и други комбинирани травми, една пациентка в Отделение по Ортопедия и травматология с Фрактура на предмишница и петима в Хирургично отделение с лека и средна степен на черепно-мозъчна травма. На шестима леко пострадали са били направени необходимите изследвания и прегледи и са били върнати по домовете.

Продължава да е в опасност животът на 82-годишната Радка Пехливанова, която е в ямболската болница „Св. Пантайлемон" . В местната болница в момента има 6 човека, заяви директорът й Борис Чорбаджийски. В критично състояние е Радка Пехливанова с тежка черепно-мозъчна травма. Другите болни ще бъдат изписани след около 4 дни.