В пленарна зала беше изслушан вътрешният министър Михаил Миков за трагедията край Ямбол.
Той съобщи какви са били обстоятелствата и какво е установено от органите на МВР до момента.

Прокуратурата обвини собственика на автобуса-убиец.
                             Още...

В 9:30 часа вчера автобус „Чавдар" собственост на фирма „MCI - Слав Славов" извършва превоз на група хора от Дом за възрастни до местността „Бакаджика", където се провежда организирано от общината честване на Спасовден.
Миков подчерта, че единствените МПС-та, допускани в района, са извозващи болни хора, хора с увреждания и възрастни хора.

На 50 метра от мястото на произшествието част от групата слиза от автобуса и превозното средство тръгва обратно по път със силно изразен наклон.
Водачът губи контрол над автобуса, като го насочва към крайпътните дървета, зад които се разкрива голяма поляна, пълна с хора.

Непосредствено преди автобусът да излезе от пътя, един от охраняващите полицаи забелязал опасността и успява да избута част от хората, при което бива ранен, обясни Миков.

Не са забелязани спирачни следи по пътната настилка.

Миков съобщи, че при проверката на фирмата-превозвач е констатирано, че тя е лицензирана за извършване на обществени превози на пътници и че в списъка към лиценза са вписани 3 превозни средства.

Констатирани са нарушения на Закона за автомобилните превози, съобщи Миков и посочи, че водачът е назначен, без да е спазено изискването да е минал психологическо изследване в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация". Освен това удостоверението на водача изтекло през януари 2007 г.

Междувременно собственикът на фирмата Слав Славов, чийто автобус причини смъртта на 16 души, е казал, че иска да се самоубие. Срещу него се води следствие за установяване причината за катастрофата.
                           Още...

Превозът е извършен под формата на случаен превоз като са констатирани редица нарушения - не е заверена пътната книжка със списъка на пътниците в регионалната дирекция „Автомобилна администрация" - Ямбол.
Не е спазено и изискването съставът на групата да не бъде променян и на практика е осъществен превоз като по редовна линия, без да бъдат издавани билети и без да е издавано разрешително от съответната община.

В резултат на проверката на фирмата, извършила техническия преглед на автобуса, е констатирано, че в протокола за технически преглед не е отразена измерена ефективност на ръчната спирачка, съобщи още Миков.
Данните за ефективността за спирачната система показват, че е била в рамките на нормативните изисквания.

Всички документи, свързани с извършения технически преглед и компютъра от пункта за технически преглед, където е проверен автобуса, са предоставени на следствените органи за установяване на възможността данните да бъдат променяни.
Министър Миков изрази благодарност на всички полицаи, лекари и прекланяйки се пред жертвите и изказвайки съболезнования призова да не бъдат забравяни хората, за които вчерашния ден бе изключително тежък.

Председателят на парламента Георги Пирински каза, че Народното събрание трябва да се ангажира с по-нататъшното изясняване на всички обстоятелства, свързани с инцидента, за да бъдат сведени до минимум рисковете от подобни нелепи случаи.

Той каза, че парламентът очаква и изслушване на транспортния министър по случая, както и да се проведат заседания на комисията по транспорт и съобщения.