Удължават бедственото положение в Перник с още 30 дни, считано от 2 февруари. Решението бе взето на заседание на Областния кризисен щаб, съобщават от областната администрация на Перник.

Миналата седмица бедственото положение, обявено декември месец, бе удължено с една седмица, а от утре и с един месец допълнително. Перник бедства заради водната криза и критично намаления обем на язовир "Студена" от 18 ноември, когато бе въведен воден режим.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

Днес започна и строежа на водопровода от Мало Бучино до Перник с изпълнител фирма "Монтажи". За старта на изкопите и полагането на тръбите дойдоха министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Емил Костадинов и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Общата стойност на проекта е 27 039 000 лв. с ДДС, като в сумата се включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир "Студена". "Байпасът" за връзка на Перник със системата на "Белмекен" през софийската водопроводна мрежа, предвижда да се подават 300 литра в секунда. А пък премиерът заръча връзката да се построи предсрочно за 30, а не за 40 дни, както е планирано.

Започва изграждането на водопровода за Перник

Започва изграждането на водопровода за Перник

Спира се движението по третокласния пътя Големо Бучино - Перник

След изграждане на новата водопроводната връзка ще започне почистване на дъното на язовир "Студена". Очакванията са, когато язовир "Студена" надхвърли 10 милиона куб.м, водният режим ще бъде намален или прекратен.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че към момента данните показва, че язовирът не спада, притокът е добър, което помага да не се навлезе в мъртвия обем. В момента, който се изгради новият водопровод, спираме водоподаването от язовир "Студена" . По този начин той ще започне да се пълни по-бързо. В момента, в който стигнем обем, даващ ни по-дългосрочна перспектива без риск, водният режим ще бъде първо намален и после прекратен, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Заради строителните дейности до средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километровия участък от третокласния път Големо Бучино - Перник.

Кметът на Радомир не знаел, че трябва да ползва яз. "Студена" само при аварии

Кметът на Радомир не знаел, че трябва да ползва яз. "Студена" само при аварии

Кметът на Перник пък се чуди защо още се насочва вода от язовира към Радомир