В групови занимания за професионално ориентиране са се включили 4443 роми през м.г. В съответствие с препоръка на Съвета на Европейския съюз в различни форми на заетост са включени над 27 400 младежи до 29-годишна възраст, над 3500 от които са роми. За 2023 г. на първичния пазар на труда са наети повече от 12 500 роми. Това е отчетено в мониторинговия доклад за изпълнение на Националната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите, както и на общинските планове за действие през 2023 г.

Документът беше одобрен от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет днес. Заседанието беше ръководено от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, която е и председател на съвета.

Но продължава да е висок делът на ромите без квалификация и с ниско образование (89,3%). Това оказва негативно влияние върху възможностите за заетост сред тези общности. Въпреки това общините разглеждат икономически неактивните лица, включително ромите, като потенциал за пазара на труда и прилагат все повече целенасочени действия за тяхното трайно включване в пазара на труда. Помагат им ромските трудови медиатори и неправителствените организации.

23% от новите работници в България са роми

23% от новите работници в България са роми

Проект на "Тръст за социална алтернатива" има дейности в София, Пловдив, Стара Загора и други градове"

Остават предизвикателствата за ограниченият достъп на ромите до здравеопазване. Причина за това са бедността и безработицата, съчетани с ниска здравна култура и висок процент на здравно неосигурени хора. Заради това през 2023 г. доброволци и служители на Българския червен кръст, които съвместно с регионалните здравни инспекции, местните власти и здравните медиатори информираха за ползите от хигиената и ваксинациите, включително в труднодостъпни общности и места.

Към края на миналата година 21 здравни медиатори работят в лечебни заведения в общините Бургас, Димитровград, Дупница, Нови пазар, Казанлък, Самоков и Благоевград. Паралелно с това по места има мобилни лекарски кабинети и лаборатории, предоставят се ваучери за здравословно хранене от детските кухни на деца от 10 месеца до три години.

През 2023 г. се е увеличил броят на профилактичните прегледи за здравно неосигурените бременни жени заради промяна в наредба на Министерството на здравеопазването.

За първи път през изминалата година държавата финансира мерки за подкрепа на учениците от българските общности в чужбина, включително роми, които са се обучавали зад граница, но са се завърнали в България и продължават образованието си тук. Предвидена е помощ и за учителите, които работят с такива деца. В предучилищните групи със значителен брой деца от други етноси бяха въведени допълнителни часове по български език. Беше осигурена подкрепа за допълнително синхронно обучение от разстояние.

Близо 50% от младежите от уязвими училищни общности у нас са правили дарение

Близо 50% от младежите от уязвими училищни общности у нас са правили дарение

Над 90% проявяват силна привързаност към своите семейства

Но в началото на учебната 2023/2024 година се наблюдава известен спад в процента на децата в образователната система - 94,16 спрямо 94,72 година по-рано.

Проблем остава обособяването на маргинализирано малцинствено население в изолирани махали, което води до социална изолация на жителите на тези квартали, до влошаване на жилищните условия на мнозинството от хората там, до лоша инфраструктура и хигиена, до трудности при осигуряването на обществени услуги на място. Местните власти все още не могат да се справят с незаконните постройки и най-вече да предложат алтернатива при премахването им. В много села има множество необитаеми жилища, но в масовия случай те се намират в неблагоустроени, изоставени и полуразрушени райони с неподдържана пътна мрежа и без канализация.

Най-често общините не заделят средства в бюджетите си за интеграция, а разчитат на изпълнението на проекти с външно финансиране. Положителен пример в това отношение е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020. С нейни средства са изградени 780 социални жилища, което надхвърля значително заложената цел. В по-добра среда вече живеят 1503 човека от маргинализирани групи, включително роми.

Предстои одобреният от НССЕИВ мониторингов доклад за изпълнение на Националната стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите през 2023 г. да бъде приет от Министерския съвет и да бъде изпратен за информация в Народното събрание.

Над 900 образователни медиатори могат да останат без работа от 1 януари 2023 г.

Над 900 образователни медиатори могат да останат без работа от 1 януари 2023 г.

МОН пое ангажимент да продължи програмата, по която са назначени медиаторите