НАП констатира сериозни нарушения сред превозвачи, нужен е и закон, който не позволява изповядване на имотни сделки по-ниски от пазарните цени, коментира пред БНТ, говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

"Никой не е застрахован от данъчен контрол от страна на НАП", обясни той и допълни, че програмата за несъответствие между имущество и доходите работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици, или не.

Започват съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта, годишно се правят около 2000 подобни проверки.

За практиката да се изповядват имотни сделки на данъчна основа, Бъчваров прогнозира, че законодателната рамка, която в момента позволява прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена, да бъде преразгледана, защото така законът допуска спестяване на данъци.

"Определено се налага прецизиране", обясни той.

Политиката е мръсна работа, убеден Делян Добрев

Политиката е мръсна работа, убеден Делян Добрев

Той нямал свой имот, живеел под наем при майка си срещу 1200 лева месечно

Припомняме, до този момент скандала "Апартамент гейт" струва оставките: на Цветан Цветанов от парламентана Цецка Цачева като правосъден министърна зам.-министър Ваня Колевана зам.-министър Красимир Първанов; на Делян Добрев като народен представителна зам. областния управител на София Томи Николов.

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Бе разпоредено да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Тече проверка и спрямо Валери Симеонов и "Скат" за евтини имоти.

НАП с акция в Кърджали срещу нелегалните превози за чужбина

НАП с акция в Кърджали срещу нелегалните превози за чужбина

Собствениците на 5 микробуса ще бъдат глобени

Кампанията срещу нелегалните превозвачи показват "плашещи" данни - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без регулация, обясни Бъчваров.

Предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. таен клиент - служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но НАП извършва проверки в страната, допълни той.

Ако не са издадени касови бележки и билети на пътници, глобата се увеличава пропорционално, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец, коментира той.

НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение. Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на Националната агенция по приходите.

НАП стартира мобилно приложение за сканиране на касови бележки с QR код, което проверява дали тя е действителна, добави Росен Бъчваров.

НАП тръгна на проверки за новите касови апарати

НАП тръгна на проверки за новите касови апарати

135 000 фискални устройства вече отговарят на изискванията