Някои истории са толкова вдъхновяващи, че няма как да ни оставят безразлични. Такава е и тази на Омари Маккуин, който се научава да готви още на седем, за да храни братята и сестрите си, защото родителите му са ангажирани. 

Специализира се във веганската кухня и започва да качва уроците си по готвене в YouTube, където бързо набира популярност. Сега 12-годишният ученик от югоизточен Лондон има готварска книга, компания за закуски и поп-ъп ресторант.

А отскоро Омари Маккуин прибави към завидната си биография и още една интересна подробност. Той стана най-младият телевизионен готвач със собствено предаване по CBBC - детския канал на BBC.

То се казва "Какво готви Омари" (What's Cooking Omari). В него Маккуин приготвя вегански ястия, за да стимулира децата да опитват нови и здравословни храни.

"Той е само на 12 години, но вече е спечелил сърцата на стотици и хиляди онлайн, предизвиквайки фурор с вкусната си веганска храна", казват от BBC. Новото му седмично предаване по CBBC ще се фокусира върху обучението на по-малките деца как да готвят и да развиват вкус към здравословната храна.

В първата си телевизионна поява Омари запознава зрителите със своите братя и сестри, които се присъединяват към него в кухнята, за да приготвят заедно вкусни здравословни ястия, на които да се радва цялото семейство.

Омари Маккуин постига невероятен успех за възрастта си, а и не само. Всъщност, той е най-младият веган готвач, най-младият телевизионен готвач във Великобритания и най-младият ресторантьор в света, след като последно стана собственик на вегански ресторант Dipalicious в Кройдън, пише The Beet.

Маккуин е готов и с първата си готварска книга – Omari McQueen's Best Bites Cookbook, която трябва да излезе през януари 2021 г.

Най-хубавото в цялата история е, че младият готвач вдъхновява и другите деца да правят по-здравословен избор и да се учат да готвят.