пуйкаАмериканската компания Changing World Technology започва производството на изкуствен нефт от отпадъци, получавани при обработката на пуешко месо. Производственият процес бе демонстриран тази седмица в експерименталния завод на компанията във Филаделфия.

Изкуственият нефт се получава при термична деполимеризация на отпадъчните продукти, които се загряват без достъп на кислород до тях, но не изгарят, а се разпадат на отделни въглеводороди. Крайният продукт може да бъде преработен по същия начин както и суровия нефт и по нищо не отстъпва на качествата на природното гориво.

Очаква се производството за търговски нужди да започне още през май или юни тази година в завода за преработка на пуйки в Картидж, щата Мисури. Той ще произвежда ежедневно по 600 барела гориво от 200 тона кости, пера, мазнини и други отпадъци, пише електронното издание CNews.

Ако производството на барел обикновен нефт струва между 5 и 13 долара, то барел изкуствен нефт ще излиза по 15 долара. Според представители на Changing World Technology, тази цифра ще се намалява с разширяване на производството. В момента компанията се опитва да получи от Конгреса субсидия, която ще й позволи да се конкурира с малките производители на нефт.