Министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с посланика на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа.

На срещата Ангелкова подчерта, че България работи активно, за да продължи ползотворното сътрудничество между двете страни.

Тя посочи, че туризмът е сред приоритетните области, които могат да насърчат това партньорство. За България секторът е изключително важен, защото генерира приблизително 12% от БВП и 11% от общата заетост в страната, изтъкна министърът и даде примери от националната статистика, които доказват, че през 2019 г. отрасълът продължава да показва устойчиви резултати.

Ангелкова отбеляза, че за първите 11 месеца на 2019 г. са осъществени над 8,8 млн. чуждестранни туристически посещения у нас, а от 2015 г. досега входящият туризъм в България отчита 31% увеличение при визитите и 34% ръст при приходите. Тя изтъкна и че пазар САЩ е сред водещите 20 в класацията за чуждестранни посещения у нас.

Близо 3 млрд. евро събрахме от международен туризъм от началото на 2019 г.

Близо 3 млрд. евро събрахме от международен туризъм от началото на 2019 г.

Данните са на Българската народна банка

"За периода януари-ноември 2019 г. посрещнахме над 101 000 американски туристи, което е увеличение с 8,5% в сравнение със същия интервал на 2018 г. България е известна сред гостите от САЩ като дестинация за културен, природен и екотуризъм", заяви Ангелкова.

По нейни думи входящият туризъм от САЩ към България от 2014 г. до ноември 2019 г. отчита общо увеличение над 30%.

Министърът покани посланика на САЩ на второто издание на международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма в курорта "Слънчев бряг", която ще се проведе през май.

От своя страна Херо Мустафа изрази увереност, че двете държави ще могат да работят много добре заедно. Тя и препоръча сред приоритетите в туризма да е сътрудничеството със световни издания за активно популяризиране на страната ни.

Посланикът на САЩ поздрави министър Ангелкова за работата и впечатляващите резултати в туризма и сподели, че е готова за още по-тясно сътрудничество.

Ангелкова: 2019 година е изключително трудна за нашия туризъм

Ангелкова: 2019 година е изключително трудна за нашия туризъм

По думите й има сериозно разместване на пазара след фалита на "Томас Кук"