Снощи бе разпространено мащабно журналистическо разследване, разкрило масово изтичане на документи от „Мосак Фонсека”, световна кантора, базирана в Панама, която е свързана със създаването на офшорни компании.

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), който работи по случая обобщава разкритата информация:

Разпространени са 11,5 милиона документа, които датират от 40 години, което го прави най-мащабното изтичане на информация за офшорки в историята. В документите има информация за 214 хиляди офшорки, които са свързани с хора от повече от 200 държави и територии. Сред тях има милиардери, политици, спортни звезди, трафиканти на наркотици и други.

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери
Обновена

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери

Изтичане на документи се превърна в бомба

140 политици и държавни представители от целия свят са замесени в офшорните схеми, включително 12 настоящи и бивши световни лидери. Сред тях са премиерите на Исландия, Пакистан, президентът на Украйна и кралят на Саудитска Арабия.

Документите разкриват тайни транзакции чрез банки в размер на 2 милиарда долара и компании в сянка, свързвани с руския президент Владимир Путин.

Как с „Россия” Путин стана богат

Как с „Россия” Путин стана богат

Разследването е установило

Разкриват се имената на най-малко 33 души и компании, които са в черен списък на правителството на САЩ заради доказателства за извършени нередности, такива като бизнес с мексикански наркобосове, терористични организации като „Хизбула” или държави като Северна Корея и Иран.

Документите показват също как големи банки са създали трудно проследими компании в офшорния рай. Повече от 500 банки, включително HSBC, UBS и Société Générale са създали повече от 15 хиляди офшорни компании за клиентите си чрез „Мосак Фонсека”.

2,6 терабайта информация е в основната на разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, която е от 40-годишен период – повече от 210 хиляди компании в 21 офшорни юрисдикции (от Панама до Хонконг).

Представените данни показват, че в периода 2005-2008 са създадени най-много офшорни компании - близо 50 хиляди, а най-много са закрити след 2009 г.

Топ десетте страни, където са действали посредници, са: Хонконг, Великобритания, Швейцария, САЩ, Панама, Гватемала, Люксембург, Бразилия, Еквадор и Уругвай.

Най-често използваният офшорен рай е на Британските Вирджински острови, следван от Панама, Бахамите, Сейшелите и други.

От схемите са се възползвали: настоящият президент на Аржентина, бивш премиер на Грузия; премиерът на Исландия, бивш премиер на Ирак, бивш премиер на Йордания, бивш премиер на Катар, бившият емир на Катар, кралят на Саудитска Арабия, бившият президент на Судан; емирът на Дубай и президент на ОАЕ, бивш премиер на Украйна и държавният глава на Украйна; семейството на президента на Азербайджан, дъщерята на китайския премиер, приятели на Путин, братовчеди на сирийския президент, бащата на британския премиер, син на бившия държавен глава на Египет и други.

В следващите седмици се очаква изчитане на още информация.