Част от града Юмен в северозападен Китай бе изолиран и десетки хора бяха поставени под карантина, след като мъж почина от бубонна чума, съобщават местните медии.

Бубонната чума, позната като Черната смърт, убила приблизително 25 млн. души в Европа през Средновековието, сега е рядкост. Чумата е бактериална болест, която ако не се лекува веднага, е изключително смъртоносна.

Мъжът починал на 16 юли в Юмен, малко градче в провинцията Гансу. Последният докладван случай на бубонна чума в града бил през 1977 г.

В момента 151 души са поставени под наблюдение. Властите са изолирали част от центъра на града. Твърди се, че мъжът се е заразил, след като е установил контакт с мармот - дребен гризач от семейството на катериците, който живее главно в планинските райони.

Докладвано е, че жертвата е на 38 години. Мъжът се е заразил, след като нахранил кучето си с мъртъв мармот.

Главният представител на болницата, където е починал мъжът, споделя пред репортерите, че жертвата пристигнала с ускорен пулс и изглеждал сякаш ще изпадне в шок. Оттогава и болницата е поставена под карантина.

Всички, поставени под карантина, са имали някакъв контакт с починалия мъж. Никой от тях не показва признаци на инфекция.

Властите казват на репортерите, че хората ще бъдат пуснати след девет дни, ако няма повече случаи на зараза измежду тях.