Германия е готова да блокира следващи траншове от спасителния заем за Гърция, ако реформите не дават резултати, съобщава АФП.

Очаква се докладът на ЕК, ЕЦБ и МВФ, от който ще зависи германската позиция и  ако заключенията за напредъка на Атина не са добри.

Михаел Фукс, заместник-ръководител на консервативния парламентарен блок на канцлера Ангела Меркел, заяви, че при лоши резултати, страната ще използва правото си на вето, без значение от позициите на други държави.

"Присъдата" се очаква през септември и от нея ще зависи ще получи ли Атина следващите 31.5 млрд. евро.

Миналата седмица стана ясно, че греъцките власти ще уволнят 40 000 от общо 700 000 държавни служители.

Това е трябвало да бъде направено още миналата година, но тогава бяха освободени 6 500 чиновници, повечето от които - пред пенсия.

Съкращенията в администрацията също са част от спасителния план на международните институции.

Гръцката безработица може да достигне до 28-29% през 2013 година, заплашвайки социалната стабилност, предупредиха миналата седмица от Конфедерацията на частните търговски съюзи.

Съкращенията на разходите от правителството задушават икономиката, заплашвайки социалната тъкан на страната, предупреди Савас Роболис, ръководител на Института по труда към Общата конфедерация на гръцките работници.

Коментарът е по повод изнесените вчера цифри за рекордно покачващата се безработица в страната - 23.1% за май. За април бе 22.6%, а преди година 16.8%.

За да получи допълнителни финанси от международните кредитори Гърция трябва да спести 11.5 милиарда евро през следващите две години.

Това, каза Роболис, ще доведе до свиване на икономиката с още 5.5% през следващата година, което ще бележи шесто поредно икономическо свиване.

Правителството отчита, че икономиката на страната може да се свие със 7% тази година.

През последните години тя се е свила с около 20 на 100, подчерта Роболис.

Тези икономически промени удрят най-младите работници. Последните данни показват, че 54.9% от младежите под 25 години са безработни.

Базираният в Атина вестник „Та Nea" пише, че хиляди млади хора са напуснали Гърция към Германия, Италия, Франция и Австралия.

Подобни високи нива на безработица в страната са отчетени през 60-те години на XX век. Тогава 1.5 милиона гърци напускат страната, по-късно голяма част от тях се завръщат.