Германски съд постанови бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания, съобщават световни агенции.

Но той няма да бъде екстрадиран в Испания за организирането на бунт, а само за злоупотреба с държавни средства.

Пучдемон няма да се кандидатира за премиер на Каталуния

Пучдемон няма да се кандидатира за премиер на Каталуния

Той посочи като свой приемник Ким Тора…

Това според анализатори е голяма победа за Пучдемон.

Германия отказва повторното задържане на Пучдемон

Германия отказва повторното задържане на Пучдемон

Според съда, остава отворен въпросът кога ще бъде взето окончателно решение и дали да бъде екстрадиран

Припомняме, в края на март Пучдемон беше задържан в Германия, докато пресичаше границата на страната с Дания. Пучдемон успя да напусне Финландия, въпреки опитите на властите в страната да го арестуват на основание на международната заповед за арест, която беше издадена спрямо него. Пучдемон се връщаше от Финландия към Белгия.

Германската прокуратура поиска Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания, където е издирван за бунт и злоупотреба с държавни средства за ролята му в кампанията за обявяване на Каталуния за независима държава.

Върховният съд на Шлезвиг-Холщайн взе решение, че Пучдемон може да бъде екстрадиран по обвиненията във финансови злоупотреби.

"Позволено е екстрадирането по обвинения в злоупотреба с държавни средства, екстрадирането по обвинения в бунт не е позволено", обяви съдът.

През април и май прокуратурата съобщи планове да екстрадира испанския политик. По-късно германски съд постанови освобождаването на политика под гаранция, след като реши, че екстрадирането му по обвинения в бунт не е възможно.

Прокуратурата в Германия поиска Пучдемон да бъде задържан и екстрадиран в Испания

Прокуратурата в Германия поиска Пучдемон да бъде задържан и екстрадиран в Испания

Вярват, че Пучдемон може да се укрие