Петима нобелови лауреати по литература и десетки световно известни творци от различни сфери на културата се обърнаха към руския президент с отворено писмо, в което го призовават да осигури необходимата медицинска помощ на Алексей Навални съобщи в. "Le Monde".

Обръщението е подписано от 70 писатели, публицисти, художници, музиканти, както и учени.

Под него стоят подписите на нобеловите лауреати по литература Джон Кутси, Светлана Алексиевич, Луиз Глук, Герта Мюлер, Орхан Памук. В подкрепа на каузата са се подписали и фронтменът на Radiohead Том Йорк, лауреатът на "Пулицър" Арт Шпигелман, актьорите Стивън Фрай, Бенедикт Къмбърбач, Дейвид Духовни, Джъд Лоу,  писателите Том Стопард, Джоан К. Роулинг, Майкъл Кънингам.

Навални пред риск от сърдечен арест и бъбречна недостатъчност

Навални пред риск от сърдечен арест и бъбречна недостатъчност

Критикът на Путин гладува от две седмици

Авторите напомнят, че Навални, които се намира в затворническа колония, е в гладна стачка с искане до него да бъде допуснат лекар, на когото има доверие. Това е право на Навални, както и на всеки руски гражданин, подчертават творците и учените, подписали текста. Те се обръщат към Путин да осигури на Навални осъществяването на това право. В писмото са описани и симптомите му, от които страда опозиционният политик.

В петък вечерта лекуващите лекари на Навални се обърнаха към директора на затворническата администрация с отворено писмо, с което поискаха незабавно да бъдат допуснати до опозиционния политик. Писмото е публикувано на сайта на в. "Новая газета". Според тях състоянието му е критично

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

В съобщение в "Инстаграм" Навални пише, че има замаяност, но може да ходи

Преди седмица правозащитната организация Amnesty International зави, че той е затворен при условия, които може би бавно го убиват.

"Русия, руските власти, може да го поставят в ситуация на бавна смърт и да се опитат да скрият какво се случва с него", посочи Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International, пред Ройтерс преди публикуването на годишния доклад на групата. "Те вече са се опитали да го убият, сега го задържат и налагат условия в затвора, които граничат с мъчения." - подчерта тя.

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той определя като изфабрикувано. Той бе арестуван на летището веднага след пристигането си в Русия от Германия, където бе на лечение заради отравянето с нервнопаралитично вещество през август миналата година. Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.