Резултатът от президентските избори в САЩ бележи края на "либералната недемокрация", която беше основа в продължение на последните две десетилетия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Унгарският консервативен лидер стана първият европейски държавен ръководител в Европа, който изрази ясна подкрепа за кандидата на републиканците Доналд Тръмп, изковал зашеметяваща победа срещу Хилари Клинтън.

Петте обещания на Доналд Тръмп

Петте обещания на Доналд Тръмп

Обещанията на Доналд Тръмп "Да направи Америка отново велика"

"Това е вторият ден от историческо събитие, в което западната цивилизация изглежда успешно се освободи от ограниченията на идеологията", каза Орбан на конференция, организирана от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Живеем в дни, в които приключи наричаната от нас либерална недемокрация - в която живяхме през последните 20 години, и можем да се върнем към истинска демокрация, изтъкна Орбан, без да споменава победата на Тръмп.

"Можем да наречем проблемите с техните имена и да намерим решения, които не произлизат от идеология, а се основават на прагматизъм, творческо мислене, вкоренени в здрав разум", изтъкна той.

"Ние сме два дни след големия взрив и все още сме живи. Какъв чудесен свят. Това също показва, че демокрацията е творческа и иновативна", добави той.

Северна Корея не се впечатлява от Доналд Тръмп

Северна Корея не се впечатлява от Доналд Тръмп

Няма да променя външнополитическия си курс

Според унгарския премиер победата на Тръмп, като решението на повечето британци да гласуват за излизане от ЕС, представлява важна промяна на мисленето на хората по света.

"Брекзит" не е трагедия. Не е загуба, а опит една велика нация да успее по друг начин, който всеки разглежда като пътя на успеха, смята той.