Въпреки липсата на конкуренция на парламентарните избори руснаците използваха своето право и направиха своя избор.

Това заявиха наблюдатели от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), цитирани от „Новости".

Припомняме, че управляващата партия „Единна Русия" спечели 238 депутатски места от общо 450 в долната камара на парламента. За сравнение с изборите през 2007 г., тогава партията спечели 315 места.

Наблюдатели от ОССЕ отбелязаха, че подготовката за изборите е била технически „добре администрирана навсякъде в обширната руска територия", но и че изборите са белязани от „превъзходството на управляващата партия", липсата на политическа конкуренция и липсата на справедливост.

Изборите бяха в полза на управляващата партия: липса на независимост в изборната администрация, държавните органи се намесваха неправомерно на различни нива, повечето медии отразяваха пристрастно, съобщават от организацията.

Вчерашните избори доказаха, че руският народ може да формира бъдещето на тази страна чрез изразяване на волята си, въпреки многото пречки", каза Петрос Ефтимиу, ръководител на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Въпреки това са нужни промени, които да покажат, че се уважават хората. Аз специално забелязах, че властта се намесва във всички нива от политическия живот, липсват необходимите условия за справедлива конкуренция и независимост на медиите", допълни още той.

Всеки избор се нуждае от безпристрастен съдия - досега не е имало. Това трябва да се промени", каза Тини Кокс, ръководител на делегацията от Съвета на Европа.

Изборите бяха като игра, в която само някои играчи бяха допуснати на игрището и тогава везните се наклониха в полза на един от играчите", подчерта Хайди Талявини, ръководител на мисията от наблюдатели от ОССЕ.

При предварителни резултати на ЦИК от 95% преброени протоколи руската управляваща партия "Единна Русия" печели 49.67% от гласовете.

Останалите три партии, които преминаха границата от 7 % ще получат повече места за разлика от изборите през 2007 г. Руската Комунистическа партия получава 92 места ( с 35 места повече от 2007 г.), Либералнодемократическата партия спечели - 56 места (16 повече), "Справедлива Русия" - за 64 ( 26 места повече).