Палестинското правителство може да се обърне към Общото събрание на ООН, ако Вашингтон наложи вето на подготвяната проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, която потвърждава статута на Йерусалим като неразрешен, съобщава Ройтерс.

Днес се очаква Съветът за сигурност да гласува предложена от Египет проекторезолюция след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Очаква се САЩ да наложат вето.

Съветът за сигурност гласува за Йерусалим

Съветът за сигурност гласува за Йерусалим

Вероятно ще наложи вето на решението на САЩ

Изразената от палестинския посланик позиция е публикувана от саудитския всекидневник Arab News.

Рияд Мансур отбеляза, че палестинците и египтяните работят в тясно сътрудничество с членките на Съвета за сигурност при изготвянето на проекторезолюцията, за да си осигурят подкрепата на мнозинството.

Конкретно европейците поискаха от нас да избегнем изрази като "осъждам" или "денонсирам" и да не споменаваме САЩ. Ние се съгласихме с молбата им, но запазихме изреченията, в които се отхвърлят всички промени в Йерусалим и са потвърждават предишните решения, поясни той.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проект на резолюция за Йерусалим

Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Израел, обяви посланик Данон

Палестинците имат право да се позоват на рядко използван член от Хартата на ООН, в който е заложено страните по спора да не налагат вето, но те най-вероятно ще внесат казуса в Общото събрание в съответствие с Резолюция 377A, известна като "Единство в полза на мира", отбелязва Arab News.

Резолюция 377A е прокарана през 1950 г. и разрешава изпращането на американски войници на Корейския полуостров, където се води в този период Корейската война.

Мансур поясни, че палестинците са прибегнали до "Единство в полза на мира" през 90-те години на XX век, след като Израел започнал да застроява на Западния бряг, но сесията е била прекъсната. По думите му те сега могат да възобновят това заседание.

"Ако на резолюцията бъде наложено вето, палестинската делегация може да изпрати писмо на генералния секретар на ООН и да го помоли да поднови извънредната сесия", изтъкна дипломатът.