Все още е твърде рано да се спекулира кой може да стои зад аварията на газопровода "Северен поток". Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от "Ройтерс".

"По отношение на атаката - или повредата, на тръбопровода, на този етап мисля, че има много спекулации. Но, честно казано, докато не бъде извършено пълно разследване, никой няма да може да определи със сигурност какво се е случило," посочи той на пресконференция в Хавай.

Остин добави, че е обсъдил инцидента с датския си колега в сряда и той му е заявил, че ще минат няколко дни, преди да експертният екип да се опита да определи възможно най-точно какво се е случило.

Докато не получим допълнителна информация или не можем да направим допълнителен анализ, няма да спекулираме кой може да е отговорен, подчерта той.

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

За МАЕ е "много очевидно" кой стои зад саботажа на "Северен поток"

Това заяви ръководителят на агенцията Фатих Бирол

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Кремъл отрече "глупавите и предвидими" обвинения, че саботира "Северен поток"

Кремъл отрече "глупавите и предвидими" обвинения, че саботира "Северен поток"

Аварията на газопроводите била голям проблем и за Русия, уверява Песков

Вчера руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Последваха и контраобвинения от страна на Запада. Представители на западните разузнавания твърдят, че руски военни кораби и подводници са били забелязани в района, където газопроводът "Северен поток" бе повреден тази седмица.

На свой ред ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол отбеляза, че е "много очевидно" кой стои зад предполагаемия саботаж срещу "Северен поток", без обаче да даде повече подробности.