Подкрепяна от Иран милиция в Ирак заплаши да атакува американските сили в страната в отговор на решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, информира АФП.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

"Решението на Тръмп за Ал Кудс (Йерусалим) легитимира нападенията срещу американските сили в Ирак", каза Акрам ал Каби, лидер на милицията "Ал Нуджаба".

Групата е създадена през 2013 г. и подкрепя Революционната гвардия на Иран. В нея има около 1 500 бойци и е част от "Хашед ал Шаби" - спомагателни сили, които се биха с иракската армия срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

САЩ имат хиляди войници в Ирак, които помагаха на армията срещу ДАЕШ. Според данните на Пентагона в арабската държава има 5 262 военнослужещи, но според друга информация САЩ имат почти 9 000 войници.

В същото време иракското правителство осъди решението на американската администрация, определяйки го за "несправедливо", съобщава АП.

В съобщение премиерът на Ирак Хайдер ал Абади призова САЩ да отменят решението си за Йерусалим, тъй като ще доведе до "опасни последствия" за стабилността на региона и света.

Стотици иракчани се събраха в Багдад, за да протестират.