Всички военни контакти с Турция са прекратени, обяви военното министерство на Русия, цитирано от руски медии.

Москва дори спира „горещата линия” с Анкара за предотвратяване на военни инциденти в Сирия.

„Днес, в съответствие с взето по-рано решение, всички канали за сътрудничество са прекратени между руското военно министерство и турските въоръжени сили”, обяви военният говорител генерал-майор Игор Конашенков.

„Това се отнася за всички връзки, не само за така наречената „гореща линия”, която беше създадена с цел избягване на евентуални въздушни инциденти по време на операциите за унищожаване на терористичната инфраструктура в Сирия”, добави той.

По думите му също така е изтеглен представителят на руския ВМФ, който се намираше в Турция за координация на действията на Черноморския флот и турските ВМС.

Путин чака извинение от Турция за "предателския удар в гърба"
Още...

В същото време Конашенков заяви, че са унищожени терористични и други мистериозни групи, действащи в района, където беше спасен единият летец на сваления от Турция бомбардировач Су-24.

След спасяването на втория пилот от сваления Су-24 над Сирия, руските Въздушно-космически сили и сирийската артилерия атакуваха района, унищожавайки терористичните групи там, обясни той.

Говорителят разкри още, че терористите, преследвали летеца, са били оборудвани с модерни оръжия. Конашенков уточни, че спасителната операция на Русия е продължила повече от 12 часа в нощта на 25 ноември.

Междувременно руското външно министерство призова гражданите си, които се намират в момента в Турция да се върнат в Русия след възникналото напрежение с Анкара заради сваления руски боен самолет, съобщава „Франс прес”.

Във връзка със съществуващите терористични заплахи на турска територия, ние още веднъж препоръчваме руските граждани да избягват посещение в Турция и призоваваме руснаците, които се намират в момента на турска територия по лични причини да се приберат в родината си, отбелязва се в съобщение на ведомството.

По-рано руският премиер Дмитрий Медведев нареди на правителството да предприеме рестриктивни мерки срещу Турция след инцидента със самолета.

Припомняме, командирът на полета загина, след като беше разстрелян от терористите във въздуха, докато падаше с парашута.