Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти. Това заяви пред британската национална медия Би Би Си министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БГНЕС.

На твърдението на кореспондента на медията в България - Красимира Хендри, че "Според "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна сред 27-те страни в ЕС", Сачева отговаря, че "Проблемът с корупцията не е "непроменим", но е "всекидневна битка", добавя тя с уточнението, че се "справяме в момента".

В обширен материал в предаването "The Newsroom" на BBC централна тема са едномесечните антиправителствени протести и премахването на палатковите лагери, блокирали ключови кръстовища в страната. Тема на коментар са и записите, в които премиерът Бойко Борисов "говори нецензурно", конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президентството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера.

Кореспондентката на медията и международен редактор в нея Красимира Хендри заяви, че Борисов е искал да подаде оставка, но коалиционните му партньори не са му позволили.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък коментира важността на съдебната реформа, върховенството на закона и борбата срещу корупцията. Протестите слагат в центъра на политическия дебат тема, която беше забранена от правителството и апарата от проправителствени медии - нуждата от реформа, върховенство на закона и битка срещу корупцията.

Протестиращите хвърляха яйца и домати срещу МС

Протестиращите хвърляха яйца и домати срещу МС

Трите възлови кръстовища остават блокирани...

Преди това тези теми липсваха в публичния дебат и сега всяка партия ще трябва да дефинира своята позиция по тях и най- накрая да се постигне консенсус за сериозна реформа на съдебната система, казва Иванов, определен като един от лидерите на опозицията в България.

През последните два дни полицията в България насилствено отстрани протестиращите от улиците в столицата на страната. Всичко се случва на фона на продължаващи вече месец демонстрации срещу корупцията и злоупотребата с публични средства, съобщава Би Би Си.

Репортажът завършва с мнението, че правителството изглежда не желае или не е в състояние да промени ситуацията, не се интересува от мнението на антиправителствените протести въпреки исканията за съдебна реформа и предсрочни парламентарни избори.

 "Шпигел" написа за чаровна тиква, която не си тръгва лесно

"Шпигел" написа за чаровна тиква, която не си тръгва лесно

Българският премиер има славата на шегобиец и чаровник, пишат още те

Припомняме, в страната от 31 дни има протести с искане оставка на кабинета "Борисов-3" и на главния прокурор Иван Гешев.

Предишните две правителства на ГЕРБ бяха с недовършен мандат заради протести.

Първата оставка в настоящия кабинет "Борисов-3" бе на здравния министър Николай Петров за сключени договори с дружества, свързани с партньора на дъщеря му. Тя бе месеци след като третия кабинет "Борисов" встъпи в длъжност през месец май 2017 г.

След това енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, но тя не бе приета. Тя щеше да се раздели с поста си заради познанството си с шефката на "Инерком" - кандидат-купувача на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което снабдява с ток София и стратегически обекти от Югоизточна България.

След катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души и разследване, че пътната настилка не отговаря на изискванията, си тръгнаха трима министри - транспортният Ивайло Московски, регионалният Николай Ненков и вътрешният - Валентин Радев.

След това Ненков стана зам.-министър в министерството, което оглавяваше преди това и се появяваше с премиера при разглеждането на различни инфраструктурни обекти.

Вицепремиерът Валери Симеонов се върна в парламента след като се изказа грубо за майките на децата с увреждания, които нямаха друг изход, освен да излязат на протест, за да поискат социални права за живота на децата си.

Оставката на социалния министър Бисер Петков бе приета от втори път. Мотивът за нея бе бавни темпове, а реално - написаният социален закон е неприемлив за различни социални групи.

Правосъдният министър Цецка Цачева бе повлечена от скандала Апартаментгейт, който се оказа фатален за двама зам.-министри и за втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Двамата зам.-министри, пометени от Апартаментгейт са Красимир Първанов е освободен на енергетиката и Ваня Колева от поста заместник-министър на младежта и спорта.

Проверка на къщите за гости бе поводът министърът на земеделието Румен Порожанов да освободи креслото във ведомството.

След като цял град като Перник остана няколко месеца без вода и в различни места на България въздухът бе силно замърсен, което трудно се постига с печките на въглища, спецпрокуратурата влезе в Министерството на околната среда и водите и арестува министър Нено Димов. На следващия ден от ареста Димов подаде оставка. По-късно бе освободен и неговия заместник Красимир Живков по обвинение за връзки с вносители на боклук в страната.

На 23 юли 2020 г. бяха направени най-мащабните промени в кабинета "Борисов-3" по искане на актива на ГЕРБ. Премиерът прие оставките на вътрешния министър Младен Маринов, финансовия Владислав Горанов, икономическия Емил Караниколов, и на министъра на туризма Николина Ангелкова.