Каталунските сепаратисти внесоха резолюция в местния парламент за обявяване на независимост, съобщават АФП и АП.

Рахой призова Сената да свали каталунския лидер

Рахой призова Сената да свали каталунския лидер

За първи път от 1978 г. се задейства член 155

Предложението е на управляващата каталунска коалиция "Заедно за Да" (Junts pel Si) и съюзниците им от крайнолевия блок "Кандидати за народно единство" (CUP).

Пучдемон не посмя да свика регионални избори в Каталуния

Пучдемон не посмя да свика регионални избори в Каталуния

Защото нямало достатъчно гаранции

"Създаваме Каталунска република като независима и суверенна държава с демократични и социални закони", се казва в предложението.

С резолюцията те призовават за започване на процес, който да "завърши с подготвяне и одобрение на конституция на Републиката".

Депутатите от двете парламентарни групи имат мнозинство, което на теория ще им позволи да прокарат резолюцията по време на предвиденото за 12,00 часа местно време (13,00 ч. българско време) заседание на каталунския парламент, ако съвещателният орган към законодателния орган позволи. Заседанието започна с час и половина закъснение. 

Представителят на каталунското правителство в Мадрид Феран Маскарел обяви пред обществената телевизия TV-3, че ще трябва да се подготви отварянето на посолство в Испания. Маскарел добави, че ще трябва да има назначен посланик на Каталуния в Испания.

В същото време в Сената на Испания се провежда дебат за задействане на член 155 от конституцията, което ще позволи поемане на управлението над Каталуния.

Стана ясно, че опозиционната Социалистическа партия е оттеглила предложението си в Сената за спиране процедурата по задействане на член 155, ако бъдат насрочени местни избори в Каталуния. Решението на социалистите е в отговор на информацията за внесената резолюция в каталунския парламент.

Няколко хиляди души са се събрали пред каталунския парламент с настояване властите да обявят независимост от Испания. Те развяват каталунското знаме и скандират "Независимост" и "Свобода".