Премиерът на Испания Мариано Рахой призова Сената да задейства член 155 от конституцията, за да свали каталунския лидер Карлес Пучдемон и да поеме управлението на богатия район, пише "Паис".

Речта на Рахой пред Сената, прекъсвана постоянно от аплодисменти на сенаторите от Народната партия, продължи около 30 минути.

Той поясни, че първата задача, ако Сенатът одобри член 155, е да се свали ръководителят на каталунското правителство.

Рахой уточни, че специалната власт, която централното правителство иска да наложи над Каталуния не е свързана с отнемане свободите на каталунците, а със защитата им.

За първи път от 1978 г. се задейства член 155, защото тази ситуация е извънредна, каза той пред законодателния орган.

Пучдемон не посмя да свика регионални избори в Каталуния

Пучдемон не посмя да свика регионални избори в Каталуния

Защото нямало достатъчно гаранции

По думите му в Каталуния има опит за пренебрегване, отмяна и нарушаване на основния закон.

Той е убеден, че каталунските власти са взели антидемократични решения, които нарушават конституцията на Испания и нормалното поведение в демократична държава.

Каталуния разпуска парламента и насрочва избори за 20 декември?

Каталуния разпуска парламента и насрочва избори за 20 декември?

Пучдемон трябваше да направи извънредно изявление

В противоречие с испанските и европейски ценности те атакуват малцинствата и нарушават върховенството на закона, каза още Рахой.

Автономна общност, която не признава законите, която заменя една правна рамка с друга и пренебрегва съдебни решения - това се случва в Каталуния, подчерта премиерът.

Лидерът на Каталуния предупреди Мадрид да не ескалира ситуацията

Лидерът на Каталуния предупреди Мадрид да не ескалира ситуацията

В писмо до Сената на Испания Пучдемон пише...

Какъв трябва да бъде отговорът на правителството? Какъв трябва да е отговорът на всяко правителство при подобна ситуация, във всяка част на Европа? Във Франция или в Германия. Според мен няма алтернатива: трябва да се обърнем към закона, за да осигурим спазването на закона, заради това ние задействаме член 155, правен и демократичен механизъм, който е подобен на инструментите, които съществуват в демократичните страни около нас, изтъкна премиерът пред горната камара на испанския парламент.

По думите му каталунците трябва да бъдат защитени от "нетолерантно малцинство", което изцяло се опитва да си присвои Каталуния и се опитва да налага доктрината си над всички каталунци.

Член 155 не е насочен срещу Каталуния, той има за цел да спре Каталуния да извършва злоупотреби, заяви Рахой, аплодиран от сенаторите от управляващата Народна партия.

Народната партия посочи четири цели на член 155: възстановяване на закона, възстановяване на социалното съгласие, икономическо възстановяване и свикване на нови избори.

Междувременно каталунският регионален парламент ще обсъди контрамерки. 

Пред парламента на Каталуния се събраха хора в подкрепа независимост на района.