Британското издание „Гардиън” е една от медиите, които участват в най-мащабното разкриване на информация за използвани офшорни схеми по света.

Вестникът представя упътване какво се крие под Panama Papers.

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери
Обновена

Теч на информация разкри грандиозни финансови далавери на топ световни лидери

Изтичане на документи се превърна в бомба

Какво е „Мосак Фонсека"?

Базираната в Панама адвокатска фирма, чиито услуги включват създаване на компании в офшорни юрисдикции като Британските Вирджински острови. Тя администрира офшорни фирми, като услугите се заплащат с годишна такса. Фирмата е свързана и с други услуги, включително управление на богатство.

Къде е базирана?

Фирмата е панамска, но действа в целия свят. На сайта й се отбелязва, че има 600 служители, които работят в 42 държави. Има франчайзи по целия свят, отделно филиалите й набират нови клиенти и имат изключителни права да използват марката й. „Мосак Фонсека” действа в данъчен рай като Швейцария, Кипър и Британските Вирджински острови, както и в британските владения на короната Гърнзи, остров Мен и Джърси.

50 хиляди офшорки създадени между 2005/08, разкрива Panama Papers

50 хиляди офшорки създадени между 2005/08, разкрива Panama Papers

Най-често използваният офшорен рай е на Британските Вирджински острови, следван от Панама, Бахамите, Сейшелите и други

Колко е голяма фирмата?

„Мосак Фонсека” е четвъртата най-голяма компания в света, предоставящa офшорни услуги. Тя работи за повече от 300 хиляди компании. Има силна британска връзка. Повечето от половината компании са регистрирани в администрирани от Великобритания територии, както и в самото Обединено кралство.

Колко информация изтече?

Много. Изтичането на данни е едно от най-големите – по-голямо от разпространената от „Уикилийкс” информация през 2010 година, свързана с американски дипломатически телеграми, както и разкритите от Едуард Сноудън разузнавателни документи от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Разкрити са 11,5 милиона документа и 2,6 терабайта информация от вътрешната база на „Мосак Фонсека”.

Всички хора ли, използващи офшорните схеми, са мошеници?

Не. Използването на офшорни структури е изцяло законно. Има много легитимни причини да се върши това. Бизнесмените в страни като Русия и Украйна обикновено държат своите активи в офшорки, за да се защитят от престъпници и да заобиколят ограниченията за твърда валута. Други използват офшорките заради причини, свързани с наследство или имоти.

Има ли мошеници сред тези, които са използвали офшорните схеми?

Да. Миналата година в реч в Сингапур британският премиер Дейвид Камерън обяви, че „корупцията, престъпниците и тези, които перат пари” се възползват от компании в сянка. Правителството се опитва да направи нещо по въпроса. Лондон иска да създаде регистър, който да разкрива кой се възползва от офшорни компании. От юни британските компании ще разкриват реалните си собственици за първи път.

Какво казват от „Мосак Фонсека” за изтичането на информацията?

Фирмата не иска да обсъжда отделни случаи за извършени нарушения, позовавайки се на договорената с клиента конфиденциалност. Но енергично защитава операциите на фирмата. От „Мосак Фонсека” подчертаха, че спазват законите срещу прането на пари и щателно проверяват клиентите си. Фирмата поясни, че не може да бъде отговорна и обвинявана за действията на посредници, включително банки, кантори и счетоводни къщи.