чернобилКино в японската столица Токио ще прожектира над дузина филми на ядрена тематика по случай 25-тата годишнина от ядрената катастрофа в Чернобил, предаде агенция „Киодо".

Представители на кинотеатъра коментираха, че първоначално планирали да комбинират филмовата панорама с тематична експозиция в музея на изкуството „Мегуро" в началото на април. Изложбата отпаднала в последния момент заради опасенията на нейните организатори, че тя може да доведе до разпространяване на паника и погрешно разбиране на опасностите от радиацията.

Надяваме се, че прожекциите ще дадат възможност на хората да обсъдят защо ни трябват атомни електроцентрали в момент, когато имаме инцидент от седма степен в Япония", заяви Шохей Ишикава, представител на киното.

Припомняме, японските власти вдигнаха нивото на сериозност на ситуацията в повредената от земетресение и цунами АЕЦ „Фукушима" до последната степен по международната скала. Сега тя е на нивото на чернобилския инцидент от 1986г.

Филмите ще бъдат представени между 23 април и 6 май в кино „Полеполе Хигашикано" и ще включват както японски, така и чуждестранни ленти, свързани с атомната енергия и ядрените инциденти. Сред тях е документална продукция, посветена на строителството на първия японски реактор в АЕЦ „Токай".

Сред 17-те филма се откроява „Селото на Надя", който разказва за семейство, което отказва да напусне своето прекрасно беларуско село след аварията в Чернобил. Лентата е режисирана от директора на кинотеатъра Сеичи Мотохаши, който се вдъхновил от разказа на старец, който решително отказвал да напусне замърсената си земя.