Трима турски шофьори на товарни автомобили са привлечени като обвиняеми за трафик на бежанци. В Районната прокуратура в Свиленград са образувани три бързи производства, съобщават от държавното обвинение.

Тримата турци са задържани за 72 часа в следствения арест в Турция. В камионите им били открити мигранти, които са отведени в Центъра за временно настаняване на чужденци в Любимец.

В 4.00 часа сутринта вчера на ГКПП-Капитан Андреево с уред „газ анализатор" е проверено ремарке на турски товарен камион марка „ДАФ". Уредът отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение. Целостта на митническата пломба не била нарушена.

В присъствието на митничари и граничари каросерията била отворена. Между превозваната стока - врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене, били открити 32 чужденци - 10 мъже, 9 жени и 13 деца. Те нямали документи за самоличност.

Първоначално нелегалните се представили за сирийски граждани. По-късно било установено, че са от Ирак. Пред нашенските власти 48-годишният шофьор Реджеп заяви, че товарил стоката на няколко месеца и не знаел за хората.

Ден по-рано, в 1.00 и 2.00 часа през нощта отново на ГКПП-Капитан Андреево били проверени други два турски товарни камиона.

Първият ТИР, марка „ДАФ", пътувал от Истанбул. В него граничарите се натъкнали на двама души, легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че са сирийци, единият - 14-годишно момче.

Шофьорът ги качил от Истанбул. Заплатили му по 1000 евро на човек. Трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт Капъкуле ги свалил от кабината и им казал да легнат върху осите на гумите.

Във втория ТИР, марка „Волво", също били открити двама души, укрити в осите на гумите, над ремаркето. Първоначално се представили за сирийци. Впоследствие се оказало, че единият е сириец, другият - турчин.

Шофьорът на камиона заявил, че турски каналджия му предал бежанците на магистралата край Истанбул. Заръчал му да ги остави в Центъра за бежанци в Харманли.

Двамата шофьори - 53-годишният турски гражданин Мехмед и 50-годишният Захир, признали вината си. Те са привлечени като обвиняеми.

До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в Районен съд-Свиленград.