Финансовите министри на пет държави от Източна и Централна Европа се обединиха в искането си да получат повече власт от ЕС за борба със злоупотребите с ДДС, които според тях им костват милиарди евро, съобщава Ройтерс.

Министрите на Австрия, Чехия, Словакия, Унгария и България заявиха на пресконференция, че ще поискат от Европейската комисия промяна на ДДС системата.

Министърът на финансите Владислав Горанов взе участие в състоялата се във Виена среща по покана на австрийския финансов министър Йохан Георг Шелинг.

Шелинг смята, че настоящата система е „неефективна и трябва да бъде променена".
Според него около 10 държави ще се включат в инициативата, подета от Прага и Виена преди 6 месеца. Чешкият финансов министър подчерта, че този тип измами струват на страните членки на ЕС около 50 милиарда евро на година.

Те искат от Европейската комисия дерогация по член 395 от ДДС директивата на ЕК - 2006/112, относно възможност за установяване на режим за обратно начисляване за всички транзакции над определена стойност.

Министър Горанов изрази позиция, че България подкрепя всички мерки за борба с ДДС измамите и че страната ни е готова да подкрепи подобна инициатива пред Европейската комисия.

С промените се иска компанията, която купува стоката, да бъде отговорна за ДДС-то.