Севернокорейски експерти са започнали демонтаж на ракетата, носеща научен спътник. Това съобщава южнокорейската агенция "Yonhap", позовавайки се на анонимни източници.

Вчера КНДР обяви намерението си да разшири до декември 29 времевия прозорец за изстрелване на ракетата "Млечен път-3", която вече е инсталирана на стартовата площадка на полигона "Соха".

По-късно дипломатически източник от Южна Корея посочи причините Северна Корея да демонтира ракетата, съобщава Риа Новости.

Според представител на Комисията по космически технологии датите за изстрелването на ракетата на КНДР се променят поради "техническа неизправност в управлението на двигателя".

По-рано южнокорейски вестник Chosun Ilbo информира, че могат да се появят някакви проблеми в третата степен на ракетата, които налагат забавяне на старта й.

Първоначално изстрелването на ракетата-спътник беше насрочено между 07.00 и 12.00 часа местно време в един ден от дните между 10 и 22 декември. Плановете на Пхенян за изстрелване на ракета бяха осъдени от международната общност, според която в действителност космическата програма на КНДР е прикрито тестване на балистична ракета.