Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски привика руския посланик Александър Змеевски в министерството във връзка с кибератаки срещу чешки институции и критична инфраструктура, зад които според Прага стои Москва, съобщи Чешкото радио.

"Призовахме Русия да се въздържа от подобни действия, които противоречат на нормите на ООН и на собствените ѝ ангажименти". Това заяви след това говорителят на външното министерство Даниел Дрейк. 

Той уточни, че на руския посланик е връчена нота. 

Радиостанцията припомня, че на 3 май чешкото външно министерство обяви, че свързаната с Русия хакерска група ART28, от миналата година подлага чешките институции на кибератаки.

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан също заяви, че Чешката република отдавна регистрира нарастващата активност на Русия в областта на кибератаките и кибершпионажа и е регистрирала десетки атаки срещу инфраструктурата.

Според него по-голямата част от заплахите не се разпознават от обществото, а се елиминират още в самото начало.

И Чехия след Германия обвини Русия в кибератаки

И Чехия след Германия обвини Русия в кибератаки

Не закъсня и реакцията на Брюксел

За кибератаки, свързани с APT28, съобщи и Германия. В тази връзка посланикът в Русия Александър Ламбсдорф беше извикан от Москва в Берлин за консултации. Преди това Берлин поиска обяснения от руския посланик.

Не за първи път руски дипломатически представител е привикван в Министерството на външните работи на Германия, за да обсъдят мерки във връзка с хакерски атаки. Това се случи и през 2020 г. след като стана ясно, че руски хакери са се добрали до имейла на канцлера Ангела Меркел и след атаката срещу германския парламент през 2015 г.

Хакерската група APT28, по-известна като Fancy Bear, бе отговорна и за кибератаката срещу Бундестага през 2015 г.

Миналата година звеното на Европейския съюз за реагиране в областта на компютърната сигурност (CERT-EU) отбеляза новина от германски медии, че ръководител на SPD е бил обект на кибератака през януари 2023 г., "което е довело до възможно разкриване на данни". От CERT-EU коментираха, че има "конкретни признаци" за руска връзка за тази хакерска атака.

Руската хакерска група Fancy bear бе и основен заподозрян за кибератаките срещу сайтовете на българските ЦИК, на МВР и няколко други институции по време на местните изборите в България през 2015 г.