Най-дълго управлявалият кмет Делчо Митев окончателно надмина Тодор Живков начело на властта, като тази година започна 39-ата като №1 в своето царство в хасковското село Брягово, предаде "Монитор".

Надминаването на бившия Първи бе една от целите на Митев на предишните избори през 2011 година. Тогава той бе кмет от 35 години, докато Живков бе управлявал почти 36. Сега тази цел е изпълнена, но Митев не се спира, а се кандидатира за нов мандат. Той ще бъде под фаталния №13, но управникът сподели, че смята числото за щастливо, позовавайки се на китайската нумерология.

Митев има шансове и благополучно да се пенсионира като кмет. В момента той е на 64 години, а в трудовата му книжка няма друга длъжност освен кмет. Заема поста през 1976 година, едва два месеца след като излиза от казармата. Влязъл в нея по-късно, защото дълго време боледувал от тежка болест. Затова и след като отбил службата се пробвал като кмет-работата обещавала да не бъде тежка физически, а от друга страна напълно отговаряла на амбициите за кариерно развитие на младия тогава мъж. За негова изненада го избрали. За това спомогнало и важното минало на Делчо като наследник на родители антифашисти. Самият младеж вече бил работил една година като секретар на комсомола в съседното село Динево. По онова време длъжността била платена, но после станало неудобно да бъде част от трудовата биография. Затова сега я няма.

Митев изкарва 6 мандата като комунистически кмет, понеже по онова време щафетата се предавала през две години и половина. През 1991 година обаче се въвежда настоящият 4-годишен мандат и Митев започва да се съревновава с реални кандидати. Печели 7 пъти подред, като в някои случаи на косъм - с по няколко десетки, а веднъж само с 13 гласа. Оттогава счита числото за кадем. Той е единственият кмет в Хасковско, за когото гласуват и местните роми. За популярността на Делчо спомага фактът, че не дели хората на българи, турци или цигани и че за толкова години не се е облагодетелствал, поне видимо от властта. Живее във фамилната къща, а единственият му бизнес е селският „магазин", който държи член на фамилията му. Той обаче не е монополист. Част от реномето на Митев е, че държи на думата си. За толкова години не сменил партията си БСП, понеже му било неудобно.

Най-дълголетният хасковски управник сподели, че се явява на предстоящите избори и отчасти по силата на навика, отчасти заради пенсията, отчасти защото знае, че може да върши тази работа и докато има сили ще работи. Но най-вече има недовършена работа - да осигури чиста питейна вода за Брягово. От 20 години селището е тровено систематично от манган в питейната вода и периодично ВиК забранява пиенето й. В повечето случаи обаче забраната идва от прогнилите тръби, които се пукат поне по веднъж на месец. Така Брягово се люшка между избора да няма вода или да има отровна.

Каузата на Делчо е свързана с изграждането на пречиствателна станция, която в момента е на фаза завършено инвестиционно проучване. План сметката е готова, чакат се пари по ОП „Регионално развитие". В още по напреднала фаза е и проектът за нов напорен водопровод, с който проблема със замърсената с манган вода ще бъде решен кардинално, защото ще се черпи от друг източник. Ако водата се оправи, селището го чака светло бъдеще. То е разположено точно по средата между общинските центрове Хасково и Харманли, до международния път Е-80 и за разлика от други населени места има свой поминък. В него живеят постоянно 548 души, като с периодично идващите си за уикенда хората набъбват до 700-800 души.