Леко повишение на средните цени на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) на рафинираното слънчогледово олио и запазване на нивото от предходната седмица в малките търговски обекти се отчита през периода на наблюдение (28 март - 4 април 2012 г.), съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,50 лв./литър, с 0,8% по-висока спрямо предходния анализиран период.

На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,37 лв./литър до 2,75 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Пловдив, а най-високи - в Смолян.

В по-голямата част от страната се наблюдават ценови колебания в двете посоки. В преобладаващата част от областите цените на едро бележат повишение в рамките на 0,4% - 5,4%, най-съществено в Разград и Сливен. В пет от областите се отчита понижение на цените в границите от 0,8% до 3,5%, най-значително във Варна.

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение (под 1%) - до 2,88 лв./литър.

През последната седмица цените на олиото в големите супермаркети продължават да се движат в диапазона от 2,65 лв./литър (Пловдив) до 3,03 лв./литър (Кърджали). В ГТВ на 8 области олиото поскъпва, най-значително в Силистра, Враца и Монтана (около 5,5%). Понижение на ценовите равнища се регистрира в шест от областите, като спадът е най-значителен в Перник (5,8%).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица - 3,01 лв./литър. По области, цените са в интервала от 2,80 лв./литър до 3,34 лв./литър, като най-ниските стойности са регистрирани в Добрич, а най-високите в София.

Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в шест области. В Бургас, Благоевград и Кюстендил олиото се предлага на по-ниски (между 1,6 и 1,7%) цени в сравнение с предходния период. В други три области цените на дребно в ДТО бележат повишение, най-значително в Перник (3,8%).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети продължават да са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,13 лв./литър.