Oracle Database 11g Версия 2 вече е на пазара и може да бъде свалена  от Oracle Technology Network (OTN).

Това е последното поколение база данни №1 в света, съобщават от компанията.        

Продуктът е изграден на основа на иновациите, въведени от Oracle Database 11g. Целта на Oracle Database 11g Версия 2 е да помогне на организациите да структурират по-добре информацията, с която работят; да предостави по-висококачествена услуга на много по-ниска цена.

В тази версия Oracle Real Application Clusters (RAC) предоставя на грид базата данни "plug and play" функции, както и нови възможности за обединяване на сървърите в общ пул от ресурси.

Tова позволява на организациите да намалят разходите си, като опростят обезпечаването и управлението на консолидирани бази данни в грид среда. Oracle RAC One Node, нова опция за базите данни, може да се намери на пазара от днес.

Тя е решение, което позволява на клиентите по-лесно да консолидират средите на базите си данни, като се възползват от преимуществата на Oracle Real Application Clusters.

Комбинацията между Oracle Database 11g Версия 2 Advanced Compression and Partitioning позволява намаляване на разходите за съхранение, като компресира информацията от два до четири пъти и използва компоненти за съхранение на по-ниска цена. В тази версия Oracle Automatic Storage Management е разширен да поддържа клъстърна файлова система с общо приложение. Чрез нея клиентите могат да намалят своите разходи за управление съхранението на информацията.

Oracle Database 11g Версия 2 Automatic Storage Management, Oracle Real Application Clusters, и Active Data Guard позволяват сървърните ресурси и тези за съхранение на информация да се използват и за безотказност, и за разпределяне на натоварването, като се елиминира възможността част от капацитетът им да стои неизползван, за да се включи едва при появата на грешки или пренатоварване.

 В тази версия се въвежда Edition-based Redefinition. Това решение позволява потребителските приложения бази данни да бъдат надграждани онлайн до следващи версии, което премахва необходимостта от поддръжка на отделни среди за надграждане.

Oracle Database 11g Версия 2 в комбинация с Oracle Database Machine може да отговори на запитвания за търсене до 10 пъти по-бързо. Тази версия предлага възможност за търсене сред данни, съхранени в паметта на всички сървъри в мрежата.

Автоматичните възможности за самоуправление пък могат да помогнат продуктивността на администратора на базите данни да се удвои в сравнение с по-старите версии на Oracle Database.