От Българско дипломатическо дружество (БДД) отправиха 17 въпроса към политически партии и коалиции, участващи в изборите на 4 април.

News.bg припомня, че партиите регистрирали се досега в ЦИК са: КОД, ВМРО "Изправи се? Мутри вън!", "Демократична България" , БСП, АБВ, "Републиканци за България", "Възраждане", "Атака" и "Коалиция ЗАЕДНО за България", Има такъв народ".

Трябва ли България да има своя външнополитическа концепция и каква трябва да е тя?

▪ Споделяте ли необходимостта и готови ли сте да работите за консенсус по основни проблеми и предизвикателства пред българската външна политика и дипломатическата служба, които до бъдат провеждани и да останат постоянни, независими от това, кое правителство е на власт?

▪ Какви ще бъдат приоритетите ви във външната политика на България, които отговарят на нейните национални интереси?

▪ Как смятате да гарантирате консенсусното формиране и провеждане на външната политика между изпълнителната и президентската власт, определен от законите на страната?

▪ Какви стъпки бихте предприели за гарантиране пълната отчетност на правителството пред парламента за неговите външнополитически действия?

▪ При подбора на кандидатите за изборните листи, отчитахте ли, доколко те притежават способности да вземат решения в Парламента и по така важните външнополитически въпроси и такива по сигурността и отбраната?

Припомняме, според миналогодишния анализ на Българското дипломатическо дружество излезе с доклад, който гласи, че: България е без национална визия, стратегия за развитие и външнополитически приоритети и инициативи, без собствен облик и профил, предпочитайки да се разтвори в общите позиции в рамките на ЕС и НАТО, пишат водещи български дипломати.

Външната политика на България се прави извън министерството, констатират дипломати

Външната политика на България се прави извън министерството, констатират дипломати

Страната ни не успя да обясни позицията си за РС. Македония

Предизвикателствата за България в Европа и в Балканско-черноморския регион и каква политика изискват те?

▪ Готови ли сте да внасяте и отстоявате отговарящи на националния български интерес позиции в общата външна политика и политика за сигурност в ЕС и НАТО или страната ни ще продължи да бъде само изпълнител на решения и препоръки на нашите съюзници?

▪ Разполагате ли с воля и капацитет да лансирате български инициативи за преодоляване на международната конфронтация и заплахите за сигурността на държавата и какви биха били те?

▪ Какви национални инициативи на регионално и европейско ниво бихте предложили за Черноморския регион и в Западните Балкани?

▪ Как смятате да решите двустранните проблеми, които възникнаха с Република Северна Македония?

▪ Ще отстоявате ли страната ни в международните отношения да се придържа към основните принципи на международното право и да не прилага двоен стандарт или липса на всякаква реакция по отношение на знакови събития в международната политика?

Къде са обещаните от "брата" Бойко ваксини, питат македонци

Къде са обещаните от "брата" Бойко ваксини, питат македонци

За добросъседство не бил нужен договор, а готовност да се помогне

Какво е вашето виждане и оценка за състоянието на Българската дипломатическа служба?

▪ Потвърждавате ли готовността за стриктно спазване и прилагане на действащия Закон за дипломатическата служба в предотвратяване на всякакви действия, които се предприемат за неговото заобикаляне?

▪ Какво е отношението ви към професионалните и политическите назначения в българската дипломатическа служба ? Ще се противопоставите ли на назначаването и толерирането на "калинки" в българските задгранични мисии и в Централното управление на МВнР?

▪ Смятате ли сегашното финансирането на МВнР адекватно за провеждане на реална външнополитическа дейност?