Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова не може да си обясни защо я наричат кандидат на Кремъл.

Смятам, че България в следващите седмици, не бих искала да кажа месеци, трябва да определи своята позиция“, заяви Бокова в интервю за БиТиВи във връзка с обявяваното на кандидата на страната ни за генерален секретар на ООН.

В края на март най-вероятно ще започне изслушването на кандидатите.

Бокова изтъкна, че премиерът и външният министър няколко пъти са „повтаряли подкрепата си“ и подчерта, че е била номинирана от правителството на Пламен Орешарски.

Моята цел, като генерален директор на ЮНЕСКО, не е да се занимавам с вътрешната политика на България“, посочи тя във връзка с все още не взетото решение от българското правителство кой да бъде издигнат за кандидат.

Бокова не скри огорчението си от „клеветническата, негативна кампания“ спрямо нея, която по думите й е пълна с лъжи и измислици. Шефката на ЮНЕСКО смята, че от страната ни не трябва да излизат такива новини, когато в света има толкова проблеми.

За мен няма драма в каквото и да било решение на българското правителство“, категорична е Бокова. Каквато и да е позицията на страната ни обаче, според нея е недостойно да се води такава кампания, която в крайна сметка вреди на България.

Бокова подчерта, че от 25 години е публична личност и за нея всички хора знаят всичко. „Работила съм за демократичното развитие на страната и сега, да се поставя под въпрос дали осъждам престъпленията на комунизма, разбира се, че ги осъждам“, коментира тя.

Ирина Бокова намира за абсурдни критиките към себе си от съратници на баща й. „Няма лична битка“, отсече тя.

Бокова потвърди, че има имоти в Ню Йорк и всичко е законно придобито. Синът й от 20 години работел и живеел в САЩ и нямало нищо странно в това, че иска да е близо до него.

Във връзка с финансовия си статус, тя заяви: „Имам една от най-големите заплати в системата на ООН, тя се доближава до тази на генералния секретар“.

Аз съм богат човек, защото имам петима внуци“, заключи обаче тя.