Всеки, който е пожелал да се ваксинира, е получил необходимото съдействие. Отзивите сред членовете на СИК са положителни. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров на редовния брифинг на комисията.

Ваксинира се системно с "Пфайзер". Желаещите да се ваксинират вече са го направили с първа доза. Ваксинирането не се реализира централизирано от ЦИК, а по места от РИК съвместно с районните здравни служби.

Димитър Димитров изтъкна, че 60 сантиметра ще бъде дълга бюлетина за гласуване на изборите. Няма нещо особено и ЦИК ще я покаже в момента, в който получи първите отпечатъци и свитъци.

Тече сертифицирането на машините, като ЦИК е привлякла външен експерт, който да представлява комисията. В следващите няколко дни трябва да започне кампания, в която ще се включат представители на обществения съвет на ЦИК, с демонстрация на публични места как точно да се гласува с машините. Трябва да се постигне договорка как ще се съхраняват, как ще се използват и кой ще носи отговорност за машините. До 10 дни ЦИК ще има окончателния доклад на институциите, заети със сертифицирането на машините.

ЦИК регистрира "Български хелзинкски комитет" за наблюдател на вота

ЦИК регистрира "Български хелзинкски комитет" за наблюдател на вота

Определи печатницата на БНБ за изпълнител на обществената поръчка за изработка и доставка на хартиените бюлетини

Отрязъците от машините за гласуване ще се съхраняват в специални кутии, но дали ще се броят, ще бъде уточнено в края на настоящата седмица.

"По предварителни данни хардуерът може да се счита за сертифициран, но сертифицирането на софтуера не е толкова елементарна работа", обясни Димитров.

В болниците ще има два вида секции - за стационарно болни и за болните с COVID-19, посочи Цанева. ЦИК усилено регистрира неправителствени организации като наблюдатели, социологически агенции, които ще извършват проучвания за екзитпол, както и одобряване заявки и договори по медийни пакети.

В чужбина, където се очаква да има повече българи, ще бъдат направени опити за повече секции с повече от една кабина. Тепърва се обсъждат вариантите, за да могат да гласуват всички.

Общ брой на секциите зад граница все още няма, но със "сигурност ще бъдат доста", каза Цанева.

ЦИК са разгледали две жалби срещу ГЕРБ от страна на БСП, с които обвиняват премиера Бойко Борисов в харчене на държавни пари за предизборна кампания, като жалбите не са получили мнозинство. Жалбата срещу Воля-НФСБ също не е получила необходимото мнозинство за разглеждане.

БСП сезира ЦИК и СЕМ за харчене на държавен ресурс за изборите

БСП сезира ЦИК и СЕМ за харчене на държавен ресурс за изборите

Борисов безогледно погазвал правилата, залегнали в законодателството ни