Двойка от София успя да събере сериозна сума, с която ще бъдат подпомогнати децата от дома, лишени от родителски грижи надежда в гр. Гурково, Ботевградско.

Първоначално идеята възниква между тях двамата. Впоследствие обаче се разраства, като увлича още много хора. Включват се приятели, познати, както и напълно непознати българи, живеещи в чужбина. В кампанията участват и чужденци, разбрали за нея посредством социалната мрежа Фейсбук. Всеки помага с каквото може - пари, дрехи, обувки.

Домът г в гр. Гурково не е случайно избран. Организаторите на кампанията обясниха пред news.bg, че  преди да се спрат на него, са направили „проучване" сред  други институции за деца.  Избрали са него обаче, защото разбрали, че той е един от домовете, които изпитват сериозна необходимост от помощ.

„В началото мислехме, че ще съберем съвсем малка сума. С огромна радост обаче видяхме колко много хора се отзоваха", разказа 33-годишната С. И., инициатор на кампанията в помощ на децата. Подчертава, че за момента желае да остане анонимна, защото не е толкова важно кой какво дарява, а желанието да помогнеш, без да се афишираш.

Разказва още за силното  си разочарование от факта, че подобни кампании понякога се правят, само с цел изтъкване на определени лица или отчитане на дейност.  За пример младата жена дава известна пицария, която гордо обявила, че ще отделя процент от всяка сметка на клиентите си в помощ на деца без родители.  Сумата, която заведението дава в крайна сметка, е малко над 400 лв. Ние събрахме 4 800 и то без да излизаме по медиите, посочва в тази връзка С.

Още в началото на инициативата тя и приятелят й поискали от дома в Гурково да предостави списък с вещите и стоките, от които се нуждаят децата. Голямото пазаруване е утре, след което  двамата, отново с помощта на познати, ще транспортират  нещата в специализираното заведение. „За всеки изхарчен лев ще предоставим касова бележка,  за да могат всички, които са помогнали, да са наясно как и за какво са отишли средствата", посочват още организаторите.

News.bg остава в готовност да съдейства на всеки, който иска да се включи в благородната инициатива и да помогне.