Прокуратурата ще бори неистините пред обществото с публично оповестяване на фактите и доказателствата. Това обеща номинираният за главен прокурор Иван Гешев по време на посещение във Враца, цитиран от Нова телевизия.

Публичното оповестяване на факти и доказателства по разследвания на прокуратурата ще бъдат оповестявани и занапред, както в случая с хакерската атака на данните от НАП. Това ще се прави в случаите, когато защитата или някой друг говори неистини пред обществото, обяви Гешев.

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка
Обновена

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка

Прокуратурата извадила доказателства, за да отговори на медийните изяви на обвинените

Именно с тази цел публично ще се предоставят доказателства, с които ще се оборват неверните твърдения.

Сегашният зам.главен прокурор направи коментара по повод на изпратения доказателствен материал до медиите по разследването на "ТАД Груп" за пробива в системата на НАП, който съдържаше снимки и данни, както и записи на разговори, насочени към незаконни действия.

Според Гешев това действие на прокуратурата няма да попречи по никакъв начин на съдопроизводството, нито на разследването, защото само малка част от доказателствата са оповестени. Тепърва ще се събират и още, поясни магистратът.

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

Данните от НАП изпратени до "Бивол", но и световни медии като БиБиСи и Ройтерс

След като хакер информира медиите, че са изтекли личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите (НАП), бе арестуван 20-годишен компютърен специалист от частна фирма, който след това бе освободен. По-късно ГДБОП влезе отново във фирмата, задържа и младия мъж, и търговския директор на компанията. Собственикът на тази фирма - "Тад груп" - Иван Тодоров, бе арестуван на летището при пристигането си в България от задгранична командировка.

Проверката от кога и как са изтекли данните от НАП започна на 15 юли 2019 г.

Поискаха постоянен арест за собственика на "ТАД Груп"

Поискаха постоянен арест за собственика на "ТАД Груп"

Той е обвинен в кибертероризъм

Трима са обвинени за хакерската атака спрямо базата данни на НАП, разследван от 15 юли тази година. Това са собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Янков и служителят Кристиян Бойков, който беше и първият задържан по случая.

Янков и Бойков са освободени от арест с мярка за неотклонение, а днес се разглежда и мярката на Иван Тодоров, задържан при връщането си от чужбина още на летище София.

Бойков отрича всички обвинения, Тодоров също. От прокуратурата днес обявиха, че обвинението е касаещо националната сигурност и цели всяване на страх и смут в обществото с политическа цел.

По случая се води разследване, а НАП все още не е обявила точно какви и колко данни са изтекли от системата й. До този момент има двама наказани от структурите на НАП, но шефът й Галя Димитрова заяви, че няма намерение да подава оставка. Тя има и подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов.

Задържаха собственика на "ТАД Груп"

Задържаха собственика на "ТАД Груп"

Иван Тодоров е задържан на летище "София"

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа. В последствие тази версия бе изоставена.

Първият, който съобщи за връзка между хакерската атака и сайта "Бивол"беше главният прокурор Сотир Цацаров.

От вчера Спецпрокуратурата издаде европейска заповед за разследване във Франция, за да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "ТАД Груп", във връзка с разпространените доказателства от прокуратурата. Припомняме, след хакерската атака от прокуратурата и някои телевизии показаха как може да се влезе в изтеклата база с лични данни.

Приоритет на прокуратурата занапред ще бъде битовата престъпност, защото правораздавателната система е в дълг към обществото, обеща още единственият кандидат за главен прокурор.

Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.