Христо Иванов от Демократична България коментира пред Нова телевизия, че се очакват още гласове от чужбина. Резултатът от изборите не дава лесни отговори, но показва две неща за ДБ, че са водили позитивна кампания и на мажоритарен принцип, добави той.

Мнението му е, че трябва да се търси друга формула за управление заради ниската избирателната активност. Всички опции са на масата, трябва да има идеи и политиката да започва да излъчва сигурност, смята той.

Христо Иванов поздрави "Има такъв народ". Той очаква да започне по-бързо професионален разговор на лидерско ниво, за да се реши какво ще се прави.

Нинова чака покана от партиите на протеста за разговор

Нинова чака покана от партиите на протеста за разговор

Безпрецедентно ниска активност на изборите

"За ДБ е важно ГЕРБ да бъдат отстранени от властта, но без ДПС да бъде отстранено не може да се говори за промяна във властта. Изчистването на българската власт и от корупция, която не се свежда до изпълнителната власт до ролята на парламента, поставя се сложна задача и не може да бъде коалиция на база на мандат на БСП - политически сили в разговор за рестарт, са политическите сили, с които бихме търсили решение, защото извън коалициите има други парламентарни практики, за да се намери възможност за управление", обясни той.

Христо Иванов отговори на въпрос дали е готов за премиер, но обясни, че "в тази ситуация ще се търсят формули за експертни фигури, като подчерта, че в служебното правителство има хора, които се справят много добре". Той отказа да коментира слухове с имена и недомлъвки, преди да има разговори между партиите.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Мая Манолова: Още е тъмно, но скоро ще се съмне

Мая Манолова: Още е тъмно, но скоро ще се съмне