Безпрецедентно ниска активност за пръв път откакто се правят парламентарни избори. Това каза на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи, че освен лятото, причината е, че няма истински политически дебат, както и че ГЕРБ са воювали със служебния кабинет, нямало програми и идеи в дебат.

Най-сериозният извод от изборите днес е, че следващото Народно събрание на първо място, започва с много ниска легитимност, категорична е Нинова. По думите й това е притеснително за държавността и демокрацията. На второ място - "няма протестна вълна и отново сме в изходна точка". На трето място - партиите на протеста нямат мнозинство да съставят правителство и ще трябва да водят диалог с останалите. Четвърто - трябва да има правителство, което да започне промени и компенсиране на доходите на прага на есента и зимата и да има редовен кабинет.

Броене до последен глас: Под 1% разлика за първото място

Броене до последен глас: Под 1% разлика за първото място

Драмата за всяко едно място

Що се отнася до БСП, се препотвърждава резултатът от април, БСП са очаквали повече на база на голямото ляво обединение.

Нинова бе категорична, че нейната оставка не стои на дневен ред, а относно подкрепа за "Има такъв народ" - този път тя няма да е безусловна, а след покана и разговор.

Тя благодари на всички, гласували за партията, подчерта, че са имали хубава, активна, жива, истинска кампания. Във вторник ще се направи среща с коалиционните партньори, ще бъде свикан и Национален и коалиционен съвет на БСП.

Корнелия Нинова коментира още, че по-възрастните гласоподаватели били изплашени от машините и не отишли да гласуват.

Лидерът на БСП уточни, че партиите на протеста, ако се разберат помежду си, имат избор - да потърсят подкрепата на БСП, или на ДПС, предполага, че ГЕРБ са изключени. Партията на Нинова ще ги изчака да види дали ще ги поканят на разговори. Корнелия Нинова наблегна обаче на факта, че БСП са показали, че промяната започва от тях, като последователност на партията.

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.
на живо

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.

Избирателната активност към 16 часа - 27,20%