Обективната и официална информация за случващото се в Хитрино идва от щаба, всичко друго са интерпретации, заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

По думите й интересът на всички в района, ангажирани с операциите по обезопасяване, е всичко да приключи по-бързо и хората да могат да се върнат по домовете си, съобщиха от МВР.

Удължават бедственото положение в Хитрино
Обновена

Удължават бедственото положение в Хитрино

Властта не се ангажира със срок за връщане на хората в селото

"Всеки ден в точно определено време даваме информация от щаба, тоест от мястото, където се събира цялата информация и се взимат решения. Информираме обективно и внимателно за случващото се, без да крием нищо", заяви Бъчварова.

Тя направи изказването в отговор на коментари, които, по думите й, объркват местните в Хитрино и създават паника.

"Има коментари на хора, които не са стъпвали тук, не са виждали за какво става въпрос, но имат повече време да говорят, с което объркват местните жители", заяви вътрешният министър.

По 1000 лв. плащат на семейство на загинал в Хитрино

По 1000 лв. плащат на семейство на загинал в Хитрино

Близките на пострадал ще получат по 500 лв.

Бъчварова участва в среща с общински съветници, кметове от региона и местни жители на селото. С нея бяха и други членове на кризисния щаб.

Министър Бъчварова обясни, че се опитват максимално много да обясняват на хората и да са в добър диалог с тях, за да могат да си правят изводите и поне малко да се свали от напрежението им.

Въпреки всички усилия от МВР не биха могли да се ангажират с категоричен срок, заяви шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

От пакетирани храни и санитарни материали се нуждаят в Хитрино

От пакетирани храни и санитарни материали се нуждаят в Хитрино

Нужда има и от инвалидни колички и тоалетни столове за болни на легло

"Смятам, че ме разбраха, нещо повече, благодариха специално за дейностите, които извършваме, впечатлени са от това, което се прави, знаят за риска и не желаят по никакъв начин да притискат нашите хора", каза още той.

Министър Бъчварова е категорична, че никоя от цистерните няма да остане на склад в района на селото.