Председателят на 46-о Народно събрание Ива Митева се оплака пред журналисти в кулоарите на парламента, че по време на извънредния председателски съвет днес била наречена "болонка" от Татяна Дончева. "Болонката е приятел, но може да бъде и твърд характер. Не се знае аз какъв характер ще проява", категорична бе Митева.

Тя увери още, че не е създала конституционен "Франкенщайн" с излизането си от зала преди гласуване оттеглянето на Пламен Николов.

Припомняме, днес на извънредния председателски съвет беше обсъдено оттеглянето на Пламен Николов.

Митева обясни, че принадлежи към ПГ на ИТН и нейното решение било такова - да напусне пленарната зала заедно с хората на Слави Трифонов. Още сутринта имало подготвен проект за решение за оттеглянето на Пламен Николов, който е трябвало да подпишат всички парламентарни групи, но две от тях не искали - ГЕРБ и ДПС, посочи Митева. Как може да избирате или да не избирате някого като той се е оттеглил и не иска да участва в процедурата, недоумява Митева.

Другите партии след напускането на ИТН: Да не си играем с Конституцията

Другите партии след напускането на ИТН: Да не си играем с Конституцията

Татяна Дончева: Държавата не е сценарий, а процедури и правни последици

Тогава Митева се ядосала и смачкала проекта за решение и казала на депутатите: "Ако ще се играе, ще се играе честно и че когато сме поели ангажимент и всички ще сме единни, ще сме единни. Това показва за пореден път, че ние вчера водим едни разговори, разбираме се за нещо, а след това всеки се опитва да си играе своята игра. Съжалявам, но аз също няма да участвам в тази игра."

Митева отново потвърди тезата си от вчера, че е било нужно само едно писмо до президента Румен Радев, че Пламен Николов се оттегля като кандидат за премиер от ИТН, а не да бъде писано и създавано проект за решение. "Аз реших да не участвам, защото смятам, че това решение беше ненужно", подчерта Митева.

Пламен Николов се оттегля по лични причини

Пламен Николов се оттегля по лични причини

Нямало юридически пречки за това

По думите ѝ случаят е прецедент, защото Народното събрание трябвало да реши как да излезе от ситуацията и да излезе от прецедента. "Това решение, което се взе, какво да ви кажа - аз го казах и сутринта - удостоверяваме един факт, фактите се констатират." Митева обясни и че мандатите не продължават или спират, а решенията по тях са на принципа "избира - не се избира".

Според нея Конституцията не може да предвиди всички хипотези.

Митева не знае дали настоящият парламент може да работи с редовно правителство. "След вчерашния и днешния председателски съвет аз ви казах в началото, че ми се ще в единението да е силата и да сме единни, ама май като че ли не се получава. Виждате, че всеки ден някои агресира друг някого и наистина отношението един към друг ми тежи и не знам на кого да вярвам. Виждам как се развиват действията и може би за това беше толкова остра днешната ми реакция", каза още Митева. 

Огнян Минчев: "Няма такава държава" е политическа цел

Огнян Минчев: "Няма такава държава" е политическа цел

Шоуменът и сценаристите му, мисля, не осъзнават какво точно вършат