Приключило е източването на газ от всички цистерни в Хитрино. Те вече са готови да бъдат извозени. Това съобщиха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов, цитирани от БНР.

Около 17:00 часа е приключило източването на газ от необезопасените цистерни, съобщи на брифинг главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов. Той уточни, че най-опасната цистерна, от която изтичаше газ, вече е тампонирана. Това позволява започване на транспортна операция.

Избраха наблюдаващия трагедията в Хитрино за шеф на Шуменската прокуратура

Избраха наблюдаващия трагедията в Хитрино за шеф на Шуменската прокуратура

Вчера Цацаров забрани да се изнася информация по инцидента в Хитрино

Изградени са две площадки за тежката техника, която ще извършва товаренето. Естеството на работата налага дейностите да се извършват само в светлата част на денонощието. Това е причината извозването на първите две цистерни да започне утре сутринта.

Георги Костов отбеляза, че хората ще се върнат по домовете си едва след като всички цистерни бъдат изведени извън територията на село Хитрино. Докато това се случи, жителите на селото ще бъдат допускани до имотите си, в период, когато няма манипулации по цистерните.

Все още има голям риск за хората, предупреждават от кризисния щаб в Хитрино

Все още има голям риск за хората, предупреждават от кризисния щаб в Хитрино

Предстоят две важни фази в работата

Главният секретар на МВР не определи времеви интервал за транспортирането на цистерните. Той заяви, че операцията ще завърши във възможно най-кратък, но разумен срок, така че да не се застрашава сигурността на хората, работещи в района на местопроизшествието.