Около 1,4 млн. лв. са събрани до момента в дарителската кампания, която Българският Червен кръст (БЧК) инициира в помощ на хората в Хитрино. Това стана ясно по време на връчването на парична помощ за пострадалите при катастрофи деца от София в централата на червенокръстката организация.

До 9.00 часа тази сутрин са постъпили общо 1 347 869 лв. дарения. Изпратени са 950 165 SMS-а. По банков път са постъпили 388 488,77 лв. дарения. Онлайн даренията са в размер на 9 215,35 лева, показват данни на сайта на БЧК.

Припомняме, че трагедията стана в събота сутринта малко след 5.30 часа. При навлизане в гара Хитрино от влакова композиция дерайлираха цистерни с газ пропан-бутан и пропилен. След теч на газ от една от цистерните и запалване, последва взрив. Загинаха 7 души. В населението място е обявено бедствено положение. Местните жители бяха евакуирани веднага и все още не им е позволено да се върнат по домовете си. Много от тях останаха и без покрив, тъй като взривът унищожи къщите им.

Превишена скорост – водеща версия за трагедията в Хитрино

Превишена скорост – водеща версия за трагедията в Хитрино

Цацаров подчерта, че на този етап се изключва умишлено причиняване

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите. Желаещите да помогнат могат да го направят като изпратят SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.

Дарения могат да бъдат направени и на банкова сметка: Български Червен кръст IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF Банка: УниКредит Булбанк Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България (За пострадалите в село Хитрино).

Помощ може да бъде предоставена и чрез on-line дарения на сайта на организацията: през Epay за ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES; с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи; с Транскарт БЧК - БЕДСТВИЯ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / BRC - VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES]