Омбудсманът на България Мая Манолова обяви, че няма да се кандидатира за президент на страната.

В разпратено до медиите емоционално писмо тя аргументира позицията си защо няма да участва в предстоящите избори за държавен глава у нас.

Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки. Оттеглям се от "състезанието" за президентските избори с признателност за подкрепата и доверието ви! 
Нашата обща мисия е да променим България в интерес на хората. Ще го направим! Заедно! Можете да разчитате на мен”, отбеляза тя.

Според нея „правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и "лични номинации".

Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги. Аз не участвам в задкулисни сделки, не желая да съм "лична" номинация на когото и да е, а да бъда участник в един демократичен избор. Това е не само мое лично убеждение, а и дълг към всички вас.

Напоследък чух за себе си много неща - все "приятелски огън". Аз не участвам в братоубийствени войни! Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система. Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди - разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците”, убедена тя.

„Няма да коментирам и опитите да бъда служебно елиминирана с несъстоятелни "правни" аргументи. Те са абсурдни за всеки юрист. Дала съм обет, че ще работя за гражданите! И ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам”, поясни Манолова и благодари на всички, които са я подкрепили.

Припомняме, Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение за отлагане на пленума на партията, който трябваше да се проведе на  14 август, а сега е насрочен за сряда.

БСП отлага пленума заради генерал Радев и Мая Манолова

БСП отлага пленума заради генерал Радев и Мая Манолова

Към момента двамата не отговарят на изискванията на закона

Причината е, че двама от кандидатите – Мая Манолова и генерал Румен Радев, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, не отговаряха на изискванията на закона. 

Социалистите изтъкват, че Мая Манолова не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Генерал Румен Радев - на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на  досегашния си пост. Обаче от няколко дни Радев вече официално може да влезе в битката за президентския стол, след като държавният глава Плевнелиев издаде указ за освобождаването му. 

Плевнелиев издаде указ за освобождаване от служба на генерал Радев

Плевнелиев издаде указ за освобождаване от служба на генерал Радев

Указът вече е изпратен в канцеларията на МС