Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелев е издал указ за освобождаването на командващия на ВВС генерал Румен Радев от длъжност и от военна служба, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Припомняме, още в началото на днешното заседание на Министерски съвет – преди останалия дневен ред, министрите приеха предложение до президента за освобождаване на Радев.

Екстрено кабинетът освободи генерал Радев от служба

Екстрено кабинетът освободи генерал Радев от служба

Сториха го пред медиите, защото Борисов чул упреци

Това стана, след като вчера от БСП обвиниха ГЕРБ, че умишлено бавят придвижването на въпроса, за да попречат на кандидат-президентската номинация на генерала. По-рано днес БСП и АБВ постигнаха съгласие за номинирането на Радев, като почти сигурно той ще бъде левият кандидат-президент.

БСП отлага пленума заради генерал Радев и Мая Манолова

БСП отлага пленума заради генерал Радев и Мая Манолова

Към момента двамата не отговарят на изискванията на закона

Издаденият от държавния глава указ с номер 282 от 10 август 2016 г. за освобождаването на ген. Румен Радев вече е изпратен в Канцеларията на Министерския съвет, за да бъде приподписан от министър-председателя.

Законът за отбраната и Въоръжените сили на България изисква с нарочна заповед министърът на отбраната да завърши окончателно процедурата по освобождаване на ген. Радев, уточняват от президентството.